Весна в Західній Україні: Коли цвіте Закарпаття

На питання, коли весною краще приїхати до Закарпаття, аби побачити, як воно цвіте, відповідь одна: у березні, квітні і травні

Весна в Західній Україні: Коли цвіте Зак…

Ранньою весною, як тільки сходить сніг, в Карпатах з'являються перші весняні квіти – крокуси або шафрани. Своєю красою і насиченим бузковим кольором крокусові галявинки Закарпаття можуть змагатися з лавандовими полями Провансу, поступаючись останнім лише в розмірі.

Найбільша плодючість шафранів - у селі Колочава Міжгірського району, недалеко від озера Синевир. Ці квіти відносять до червонокнижних і зривати їх заборонено. Як говорять, ця територія – одна з найголовніших екологічно чистих місць в Україні. Квітнуть ці дивовижні рослини від березня до середини квітня протягом 20-25 днів.

Та цвіте шафран не таільки в Колочаві. Дендропарк "Березинка" (Мукачівщина) - ідеальний варіант для тих, хто не налаштований на далеку подорож, адже він розташований менше, ніж за 10 км від Мукачева.

Долина нарцисів – унікальний природний об'єкт. Єдине місце в світі, де нарцис поетичний росте у долині всього 200 м над рівнем моря. Його домівка – це гори, причому, полонинські верховини понад верхньою межею лісів, аж до альпійських лук. У проміжку висот 1000-1500 метрів над морем, він, часом, утворює суцільні нарцисові поля, такі ж як і біля Хуста.

До речі, Хуст не є єдиним місцем, де трапляється Нарцис поетичний, "його мініатюрні долини" відомі з околиць селища Буштин на Тячівщині та села Залужжя на Мукачівщині. Цікаво, що до середини ХХ століття, на Закарпатті налічувалось 13 рівнинних популяцій, а до нині збереглись лише три.

Загалом у Долині нарцисів представлено 498 видів різних рослин, у тому числі 15 видів квітів, які занесені до Червоної Книги, 16 видів орхідей, 104 види птахів, 24 види метеликів.

Щороку сюди з'їжджаються тисячі туристів з України та закордону, щоб побачити диво цвітіння дуже красивої рідкісної квітки. Нарциси розцвітають наприкінці квітня і милують око до середини травня.

Японська вишня - сакура - потрапила до Карпат ще на початку 20 ст. У 1923 роках, коли чехи активно розбудовували район Ужгорода – Галагов. Оскільки там був досить болотистий ґрунт, то вирішили посадити сакури. І не прогадали – земля та досить теплий клімат зробили своє – дерева родом із Японії прижилися у Закарпатті.

Цвітуть сакури близько двох тижнів, приблизно у кінці квітня – початку травня, залежно від погодних умов. Для ще більшої популяризації дивовижних рослин в Ужгороді започаткували фестиваль "СакураФест". Щоправда, бували випадки, коли цей захід проводили вже тоді, коли дерева стояли голі - вітряна погода за день може повністю "зняти" цвіт з гілок. Тож доводиться робити туристам фото у "рожевому снігу". Що насправді теж гарно.

Сакури - це насправді неймовірне видовище. І його треба бачити. Тому запланувати собі весняну подорож на Закарпаття просто необхідно. Але варто пам'ятати настанову від місцевих жартівників: "Не ламайте гілочки сакури. Бо висохне ціле дерево і ваше серце також до фраса (до біса)!"

Разом із сакурами Ужгород милує око дивовижними магноліями. На території міста можна побачити понад 20 різновидів цієї рослини. Фахівці кажуть, що перші дерева магнолії в місті висадили понад 100 років тому. Відтоді магнолії облюбували тутешній клімат і почувають себе тут комфортно. Свідченням цьому є цорічний пишний квіт дерев. Весь період цвітіння магнолій в Ужгороді – понад три місяці.

Цікавим, є той факт, що квітка магнолії на дотик є теплою. Це добре відчувається вранці, коли надворі ще прохолодно. Підтверджено, що температура всередині квітки магнолії майже на 100С вища за температуру довкілля. Для рослин це не властиво. Наукового пояснення цьому допоки немає.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme