Євросоюз заявив про третій рік засудження анексії Криму

Анексія Криму є викликом для міжнародної безпеки так само, як і три роки тому

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні, повідомляє Depo.ua.

"Три роки після незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь Російською Федерацією Європейський Союз залишається твердо прихильний суверенітету і територіальної цілісності України. Європейський Союз знову заявляє, що він не визнає і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права. Воно, як і раніше, є прямим викликом міжнародній безпеці, з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку, який забезпечує єдність і суверенітет усіх держав", - йдеться в документі.

Могеріні наголосила, що Євросоюз залишається відданим ідеї повного дотримання своєї політики невизнання анексії, включаючи обмежувальні заходи.

"ЄС закликає країни-члени ООН розглянути подібні заходи невизнання згідно з резолюцією Генеральної асамблеї ООН 68/262", - йдеться в заяві.

Глава європейської дипломатії також зазначила, що мілітаризація півострова, що зараз відбувається, впливає на безпекову ситуацію в регіоні Чорного моря, а ситуація з правами людини в Криму і далі погіршується.

Крім того, Могеріні закликала звільнити першого заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і зняти звинувачення з заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова.

"Ми закликаємо до повного дотримання права на юридичний супровід. Крім того, ЄС закликає до негайного звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка і всіх тих, кого затримали і засудили з порушенням міжнародного права", - додала високий представник ЄС.

Нагадаємо, що в березні 2014 року Росія анексувала український Крим після псевдореферендуму. ЄС, США і низка інших країн світи запровадили санкції до агресора. 18 березня у Москві вже плануються масові святкування з цього приводу, щоправда, з меншим розмахом.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme