UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У Вінниці відзначили 100-річчя Центральної Ради і колишній столичний статус

До барельєфа Дмитра Марковича принесли квіти 

У Вінниці відзначили 100-річчя Центральн…

У Вінниці відзначили 100-річчя утворення Української Центральної Ради. Про це із посиланням на Інформаційну Вінниччину повідомляє Depo.Вінниця.

Місто було безпосереднім учасником тих подій, двічі перебуваючи у статус столиці Української народної республіки. Рівно 100 років тому 17 березня 1917 року в Києві за участі представників політичних партій, військових, студентства, духовенства та громадських діячів було проголошено утворення Української Центральної Ради.

- У Вінниці в будинку міської думи в березневі дні 1917 року відбулися збори ради громадських організацій, яка тоді перебрала усю повноту влади у Вінниці. Наше місто мало за честь двічі носити статус тимчасової столиці України. Імена Симона Петлюри, Володимира Винниченка, Євгена Петрушевича нерозривно пов'язані з історією міста над Бугом, - розповів голова громадської організації "Вінницьке історичне товариство" Олександр Федоришен.

17 березня вінничани зібралися біля будівлі колишньої міської думи, щоб відзначити 100-річчя народження Української народної республіки. Керівники області та міста поклали квіти до меморіальної дошки Міністра юстиції УНР, вінничанина Дмитра Марковича.

"Дмитро Маркович – це фундатор вінницької "Просвіти", голова Подільської губернської ради, один з керівників українського політичного крила вінничан в подіях 1917 року, один з засновників адміністративного судочинства у українській державі Скропацького, а потім і УНР, і, звичайно, така найвища його посада – Міністр юстиції УНР. Похований, до речі, в нашому місті, на православному кладовищі", - зазначив Федоришен.

Увагу перехожих до барельєфа Дмитру Марковичу привертала також почесна варта, одягнена форму зразка 1917 року.

Історик також додав, що тема Вінниці як тимчасової столиці УНР набуває все більшої популярності серед вінничан.

"Це вже стало потужним, укоріненим міфом, в хорошому розумінні цього слова, і десь навіть особливим брендом. Але, на жаль, за цим розумінням немає якогось певного фактажу і низка таких от різноманітних ініціатив, інформаційно-просвітницьких, меморіальних сподіваюся будуть спонукати городян більше про це дізнаватися. Наприклад, сьогодні ми закцентували увагу не на постаті Петлюри, а говоримо про регіональну людину, яку особливо ніхто не помічає, - Дмитра Марковича", - пояснив Олександр Федоришен.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme