Як колишні регіонали "знюхалися" зі "Свободою" і "Самопоміччю" у Полтаві

Колишні регіонали відмовилися від співпраці з партією мера та БПП

Як колишні регіонали "знюхалися" зі "Сво…

Днями несподівана новина здивувала чимало полтавців, які цікавляться політичним життям міста. Голова обласного осередку фракції "Рідне місто" Олександр Удовіченко повідомив, що їхня фракція у Полтавській міській раді йде з коаліційної більшості. Що ж стосується Оксани Деркач, яка обіймає посаду секретаря міськради, остання на посаді залишається, заявив Удовіченко.

Таким чином міськрада розділилися на два майже однакові за кількістю депутатів табори. В результаті фракція мера Олександра Мамая "Совіcть України", екс-голови міста Андрія Матковського "БПП" та "Батьківщина" мають 21 голос разом з міським головою. Натомість опозиція, до якої ніби долучилася фракція "Рідне місто" і тепер разом зі "Свободою", "СДП" Капліна та "Самопоміччю" має 22 депутатів. Цікаво, як же тепер гратиме "Рідне місто" під час голосування, невже старі друзі колишні регіонали не підтримають ініціативи провладної команди мера Мамая.

Під час спілкування з журналістами конкретної причини виходу своєї фракції з коаліції міськради Удовіченко не назвав. Говорив завуальовано, без суттєвих зауважень, узагальнюючи ситуацію, що склалася. За словами Удовіченка, об'єднання депутатів навколо мера та керівника "Совісті України" Олександра Мамая не відбулося, тому що він самоусунувся від консолідації депутатів, а його політсила жорстко орієнтується тільки на нього. Натомість представники "БПП "Солідарність", зокрема голова фракції Андрій Матковський та перший заступник мера Михайло Шевченко, почали узурповувати виконавчу владу. А останнього Олександр Удовіченко навіть назвав "психічно неврівноваженою людиною".

У зв'язку з цим головний екс-регіонал Полтавщини повідомив, що виводить своїх людей з виконавчої влади міста. Так, з посади через політичні переконання йде керівник КТП 1628 Тарас Бойко, звільняє крісло заступника мера з питань ЖКГ ставленик "Рідного міста" Олексій Чепурко. Натомість Оксана Деркач, яка керує міським осередком "Рідного міста" лишається на посаді секретаря Полтавської міської ради, за словами Удовіченка, щоб інші депутати могли консолідуватися навколо важливих рішень.

"Свободівці" уже встигли прокоментувати вихід "Рідного міста" з коаліції. За словами голови обласної організації ВО "Свобода" Валерія Чернякова, не дивлячись на ідеологічні розбіжності між фракціями, "Свобода" голосуватиме усі питання, що стосуються життєзабезпечення міста. Що стосується більшості, Черняков переконаний, що провладна команда добере потрібну кількість голосів по інших партіях.

В свою чергу керівник фракції у "СДП" у міськраді Олександр Шамота ситуацію прокоментував так: "В мене лише одне запитання до такого досвідченого політика , як Олександр Удовіченко, який чітко розумів рік тому? Куди і з ким вони йдуть у "ширку". Якщо ви йдете всі з виконавчої влади, то чому не забираєте із собою директора КП ПМШЕД Юру Кропивку та голову Подільської райради Вадима Дробітька? Неможливо бути на половину вагітним, або йдете усі, або не треба лукавити!", - прокоментував Шамота у Фейсбук. Решта керівників фракцій поки що ситуацію не коментують.

Політичний експерт Діонісій Каплін вважає несподіваний "розворот" з боку "Рідного міста" нормальним явищем в політиці. На його думку, рано чи пізно це мало статися. "Політичні партії, які зараз є у міській раді, поділили керування містом на так звані блоки. Кожна фракція отримала певний шматок, за який взялася відповідати. І ось в процесі такої роботи між ними виникли суперечки, протиріччя, які вони не змогли вирішити, не зуміли домовитись, тому комусь довелося відступити. Особисто я бачу, що в Удовіченка є образа на провладну команду, але при цьому він же не всіх людей вивів з виконавчого комітету, щоб не втрачати повністю владу над містом. Що стосується голосування, я думаю, ті питання порядку денного, які цікавитимуть провладну команду, будуть проголосовані. Останні зможуть домовитись з іншими фракціями, навіть з тим самим "Рідним містом", - каже Діонісій Каплін.

Як насправді діятимуть депутати з "Рідного міста" стане зрозумілим на найближчій сесії міської ради. А поки що стежимо за політичним життям Полтави і новими кадровими призначиннями у виконавчому комітеті. Проте нагадаємо, під час виборів міського голови у Полтаві, коли за крісло у другому турі боролися нинішній мер Олександр Мамай та керівник найбільшої фракції у міськраді екс-мер Полтави Андрій Матковський, Олександр Удовіченко підтримав саме Мамая, хоча і прямо про це не заявив. А за кілька років до цього, тоді голова Полтавської ОДА Удовіченко на партійному з'їзді вручав меру Полтави Мамаю партійний квиток "Регіонів".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Полтава

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme