Європарламент готує резолюцію щодо політв'язнів у Криму

Європарламент після дискусії в четвер ухвалить резолюцію про українських політв'язнів в Криму

Як випливає з її проекту, Європарламент засуджує "дискримінаційну політику, що проводиться так званими владою" проти кримських татар в аннексированном Криму, а також тих у Росії, хто проти анексії Криму, передає Depo.ua з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Парламентарії вважають, що РФ як влада, "фактично контролює Крим", за міжнародними законами зобов'язана забезпечувати захист прав людини на півострові. Вони закликають відкрити безперешкодний доступ у Крим міжнародним організаціям та незалежним експертам ОБСЄ, ООН, Ради Європи, правозахисних організацій та ЗМІ.

Європарламент, зокрема, знову заявляє про підтримку територіальної цілісності України", висловлює заклопотаність "у зв'язку з продовженням широкомасштабної мілітаризації Кримського півострова Росією".

Депутати закликають всі політичні суб'єкти ЄС дотримуватися політики невизнання анексії Криму і Севастополя Росією.

Вони також закликають російську владу дати інформацію про деталі кримінального переслідування, стан здоров'я і умови утримання у в'язницях українських громадян, які, на думку парламентаріїв, "піддалися політично вмотивованим судовим переслідуванням у Росії". У резолюції названі імена ув'язнених і підкреслюється, що без їх звільнення, не можуть вважатися виконаними Мінські домовленості.

Європарламент закликає Раду ЄС ввести санкції проти тих, хто "бере участь у незаконному, політично вмотивоване кримінальне переслідування українських громадян в Росії і на Кримському півострові", вишукати способи допомоги Україні в Міжнародному суді ООН.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme