UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені виявили ген, відповідальний за старіння мозку

Деякі біологи і еволюціоністи роблять акцент на "програмі смерті" - наборі генів, які змушують наш організм старіти

Вчені виявили ген, відповідальний за ста…

Дослідники виявили ген, мутації якого здатні різко прискорити старіння мозку в літньому віці, передає Depo.Хмельницький з посиланням на "Нейкид Сайнс".

Вчений Аса Абелевіч (Asa Abeliovich) з університету Колумбії в Нью-Йорку і його колеги виявили один з генів, що відповідає за старіння людського організму, а точніше, старіння мозку Homo sapiens.

В рамках нового дослідження були співставлені зразки ДНК з майже двох тисяч шматочків мозку, які були пожертвувані людьми для науки. Важливо відзначити, що всі вони померли з природних причин і не стикалися з такими захворюваннями, як хвороба Аьцгеймера або розсіяний склероз.

Науковці дослідили структуру генів, а також те, як змінювалася їхня робота в міру старіння організму. Вивчівши "малюнки" активності генів літніх людей, вчені виявили ділянки ДНК, що відповідають за старіння мозку.

Як виявилося, найбільше процес старіння був пов'язаний з геном TMEM106B - ділянкою ДНК, який відповідає за формування зв'язків між нервовими клітинами і їх очищення від білкового "сміття". Навіть якщо йшлося про незначні мутації в його структурі, це все одно змінювало вигляд кори великих півкуль у людей похилого віку. Ген починав впливати на роботу мозку приблизно в 65 років.

За словами вчених, мозок людей, що мають дві "погані" копії TMEM106B, старів швидше за все.


Більше новин про події у світі читайте на Depo.Хмельницький

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme