У Новій Зеландії після 170-річного судового процесу ріка стала юрособою

Ріка племені маорі Вангануї (Ті Ава Тупу мовою маорі – Ред.) у Новій Зеландії стала першою у світі водоймою, якій надали статус живої істоти

Про це повідомив Кріс Фінлейсон, який вів переговори з надання річці статусу юридичної особи, передає Depo.ua з посиланням на New Zealand Hereald.

"Ті Ава Тупу матиме свою власну правову ідентичність з усіма правами, обов'язками і зобов'язаннями юридичної особи", - сказав він.

Whanganui River has all the rights of a person under a Treaty of Waitangi settlement passed into law today.

За його славами, надати природному ресурсу статус юридичної особи не є чимось особливим у порівнянні з наданням такого статусу сімейним трастовим фондам, компаніям або об'єднаним громадам.

Річка Вангануї або як її ще називають Ті Ава Тупу, знаходиться на Північному острові Нової Зеландії i має особливе духовне значення для народу маорі, який визнає річку частиною себе, відповідно до постулату: "Я - ріка, ріка – це я". Саме тому вплив людини і влади на річку викликав величезну стурбованість корінного народу.

Новий статус ріки є унікальним у світі, оскільки передбачає надання їй прав і обов'язків, передбачених правовим статусом юридичної особи.

Після ухвалення парламентом Нової Зеландії законопроекту про статус ріки вона може бути представленою в суді через офіційних представників, одного з яких призначатиме народ маорі, а іншого - новозеландська влада.

Судовий процес щодо статусу ріки тривав 170 років. Судові витрати становили мільйон новозеландських доларів.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme