Рада схвалила квотування української мови на телебаченні

Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроект про запровадження квот на українську мову на телебаченні 

Рада схвалила квотування української мов…

За відповідний законопроект №5313 проголосували 244 народних депутатів, передає Depo.ua.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 10 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" для закріплення законодавчих гарантій використання державної мови при здійсненні телерадіомовлення, а також встановлення мінімальної частки телевізійних передач, в тому числі передач новин, державною мовою протягом доби.

Так, пропонується встановити, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, частка передач та/або фільмів українською мовою має становити не менше як 75 % протягом доби у кожному з проміжків часу з 07:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

Для телеорганізацій регіональної та місцевої категорій мовлення частка української мови має складати не менше 50%.

Окремо автори документи пропонують встановити обов'язкову частку передач новин державною мовою, а саме не менше 75 % від загальної тривалості всіх передач новин у кожному з проміжків часу з 7:00 до 18:00 та з 18:00 до 22:00.

"Цей закон носить перехідний характер. Цей перехідний етап може передбачати цілу низку технологічних кроків, які дозволять нашим виробникам українського медіапродукту не постраждати, а отримати преференції", - уточнила один з авторів закону Вікторія Сюмар.

Вона додала, що деякі українські телеканали сьогодні мовлять на 90% російською мовою, проте не уточнила які саме.

Під час обговорення цього законопроекту лідер Меджлісу кримськотатарського Рефат Чубаров наголосив на необхідності збереження мовних квот кримськотатарського народу і включити до закону термін "мова корінних народів". У відповідь на це Сюмар пообіцяла розглянути цю пропозицію.

Нагадаємо, 9 березня президент України Петро Порошенко анонсував запровадження механізму квотування української мови на телебаченні, схожий на той, який діє на радіо.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme