Чи втримає закарпатців в Україні відповідальність за подвійне громадянство

На Закарпатті обговорюють ініціативу президента про позбавлення українського громадянства тих людей, які добровільно отримали громадянство іншої країни

Чи втримає закарпатців в Україні відпові…

На Закарпатті чимало мешканців живуть за рахунох заробітчанства. Часто краяни виїжджають за кордон "сезонно": на будівництво, сільгосподарські роботи тощо. Та останнім часом молодь їздить на заробітки, маючи громадянство іншої країни, у випадку із закарпатцями - Угорщини.

Законодавством України передбачене лише українське громадянство, але відповідоальності за отримання другого громаданства також не передбачено.

Кілька днів тому президент України Петро Порошенко подав у Верховну Раду невідкладний законопроект щодо вирішення проблеми подвійного громадянства. У документі сказано, що на особу, яка добровільно отримала громадянство іншої держави, буде розповсюджуватись вимога про припинення українського громадянства.

На Закарпатті таку ініціативу сприйняти неоднозначно: в області проживає чимало етнічних угорців і не секрет, що краяни активно цим користуються, щоб отримати громадянство сусідньої країни. Один із тих, хто хоче отримати угорське громадянство - ужгородець Станіслав. 30-річний чоловік активно вчить угорську мову і планує за кілька тижнів подати документи у консульство.

"Зараз готуються документи. Маю родичів по батьковій лінії, які жили на початку ХХ століття на території нинішнього Закарпаття. Для збору документів, перекладу та вирішення питань з нотаріусом найняв окремо людину. Часу зараз на "паперову" роботу не маю", - розповідає ужгородець.

Підготовка документів коштує кількасот доларів. До того ж, потрібні гроші на приватні уроки угорської. Станіслав вчить мову вже четвертий місяць, займається двічі на тиждень. Чи не щодня по кілька годин вчить мову вдома. Така робота дає свої плоди – хлопець упевнений, що на присязі не виникне проблем і він, без зайвих питань, отримає документи, які засвідчують, шо він – угорець.

"Знаю, що роблять абсолютно "липові" документи люди, котрі і двох слів угорською не зв'яжуть. Але це, особливо останнім часом, "розвод". За це беруть багато грошей, а потім можуть "кинути". Та без знання мови - нікуди. Ризикувати я б не наважився, тому роблю все за правилами", – каже Станіслав.

Процедура отримання громадянства починається з подачі документів у консульство та співбесіди. Якщо все проходить успішно – значить, Угорщина попередньо "дає добро". Залишається потім скласти присягу, до якої треба почекати кілька місяців. Не всім вдається пройти всі етапи з першого разу, але механізм вже запущений: документи на руках, "подаватися" можна знову і знову. Далі, після отримання громадянства, потрібно зробити "утлевел" (Utlevel - закордонний паспорт угорця). Це заповітна мрія багатьох заробітчан і тих, хто хоче подорожувати світом без візових обмежень.

"Це дає змогу працювати у Євросоюзі, у тій же Угорщині. Ти працюєш для більш кращих фінансових умов. Маючи гроші, ти можеш, до прикладу, інвестувати, чи купити квартиру за кордоном, можеш її здавати і бути певним в кращому захисті", - вважає Станіслав.

В Ужгороді Станіслав має нерухомість та заощадження. Він забезпечив собі щомісячні "відсотки-нарахування", які, за великим рахунком, можуть стати гарантією, що у майбутньому без пенсії він не залишиться. Однак, захищеності на 100% тут він не відчуває.

"Кілька років тому, працюючи офіційно, сплачуючи всі податки, я залишився без роботи. У центрі зайнятості, попри всі мої сплати, робили все для того, щоб знайти можливість не виплачувати мені допомогу. Це стало уроком. Після цього я почав серйозно ставитись до забезпечення свого доходу у разі втрати роботи", - пригадує він.

Законопроект про подвійне громадянство, терміново поданий президентом, жодним чином не впливає на плани хлопця. Станіслав і далі займатиметься отриманням громадянства іншої країни.

"Можливо, президент таким чином хоче мінімізувати так звані "прикордонні ризики". Про Закарпаття час від часу згадують у контексті сепаратистських рухів. Хоча вважаю це дурнею. Але такий спосіб боротьби, шляхом відповідальності за подвійне громадянство - це крок назад. Це нецивілізовано у сучасних умовах. Я за те, що громадянств може бути декілька ", - впевнений хлопець.

Станіслав зажди хотів жити в Україні, та можливість побачити світ, працювати у різних країнах, набиратися досвіду та надихатися на нові ідеї - для нього у пріоритеті.

"Я хочу відкрити невеликий бізнес в Україні. Але де гарантія того, що завтра не вийде якась постанова, що заборонить, до прикладу, зняти мені гроші з депозиту? Її нема. Цей час, коли тут все "устаканюється", я хочу використати з користю для себе. Але своє життя я пов'язую тільки з Україною. Хочеться, аби все працювало правильно: без відкатів, хабарів, зі сплатою податків. Звучить поки нереально, правда?", - іронічно відмічає він.

На його думку, відповідальність за подвійне громадянство насамперед будуть застосовувати до високопосадовців, а для "простих" громадян, за великим рахунком, нічого не зміниться. Але у разі, якщо питання вибору стане руба: українське громадянство, чи угорське - з відповіддю ще не визначився.

До слова, за даними департаменту соціального захисту Закарпатської ОДА, середньомісячна заробітна плата працівників, зайнятих в економіці, збільшилася з 3 419 грн у січні 2016 року до 5 597 у грудні того ж року. Темп росту середньомісячної заробітної плати в області до початку року становив 167%. Але такі "ударні" показники і перспективи закарпатських заробітчан поки не втримують в Україні.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme