Хроніки окупації Криму: маргінальний "референдум"

16 березня окупаційною владою було проведено так званий референдум про незалежність Криму, яким вона намагалась легітимізувати захоплення іноземної території

Хроніки окупації Криму: маргінальний "ре…

Призначення "референдуму" відбулося всупереч українському законодавству, що не передбачає місцевих референдумів, а для питань щодо зміни кордонів України вимагає всеукраїнський референдум.

Хроніки окупації Криму: маргінальний

Серед прибулих до Криму міжнародних спостерігачів - представники ультраправих і ультралівих партій. Серед них, наприклад, - представниця угорського расистського "Йоббіка" Бела Ковач, Зоран Радончіч, якому заборонений в'їзд до Канади через його заперечення Голокосту, грек-сталініст Ангуракіс.

Хроніки окупації Криму:

Станом на 09.05 16 березня в Криму відкрилися всі 1205 дільниць для голосування. Питання сформульовані російською, українською та кримськотатарською: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?"

Хроніки окупації Криму: маргінальний

З ранку козаки в Феодосії не пускають на роботу особовий склад Державного науково-дослідного центру ЗС України. Бандити кажуть, що спочатку українські військовослужбовці повинні проголосувати, а вже потім - прибути на службу. Напередодні особовий склад організації прийняв рішення не брати участь у референдумі.

Хроніки окупації Криму: маргінальний

Керченські морпіхи вирішили замість референдуму провести час з родинами.

"Якщо є бажання, ми дозволяємо проголосувати, даємо три години. Але в більшості військовослужбовці йдуть не на референдум, а додому - поїсти, вимитися, поспілкуватися з дружинами", - розповідає заступник командира частини Олексій Нікіфоров.

Одним з перших проголосував Гоблін, тобто самопроголошений прем'єр Криму Сергій Аксьонов.

Хроніки окупації Криму:

Нагадаємо, що псевдонім він отримав ще в части, коли входив до одного з найбільших в Криму організованих злочинних угрупувань Сейлем. Гоблін разом із донькою, студенткою Христиною, приїхав на виборчу дільницю 08069 в школі №10 в спальному мікрорайоні на заході Сімферополя.

Журналістка Катерина Сергацкова повідомляє, що на виборчих дільницях в Сімферополі бюлетені видають навіть громадянам Росії.

Хроніки окупації Криму:

У масивах компактного проживання кримських татар в Бахчисарайському районі не сформована жодна виборча дільниця, повідомив голова Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умеров. Чиновник пояснив це тим, що виборчі комісії не з кого формувати: ніхто не хоче брати участь в "референдумі".

Замість участі в цій клоунаді кримські татари оголосили флешмоб і смажать чебуреки, слов'яни роблять вареники.

В ніч з 15 на 16 березня на базу зберігання пально-мастильних матеріалів в Сімферополі, яка перебувала під контролем "самооборони Криму", прибули 17 озброєних людей у камуфляжі. Пред'явивши мандат від кримського уряду, розкрили ємності для зберігання палива і пограбували склад.

У Феодосії російські окупанти виставили протитанкові міни по периметру розташування 1-го окремого батальйонуморської піхоти ВМС України. На під'їздах до розташування батальйону морської піхоти ВМС України встановлені і приведені в бойове положення 40 протитанкових мін типу тм 62 з підрівачамі МВП 62

Хроніки окупації Криму:

Хроніки окупації Криму:

Хроніки окупації Криму:

Загальна чисельність російських військ в Криму в даний час складає близько 21,5 тисячі. На східних і південних кордонах зосереджено, можливо, понад 60 тисяч російських військових, наступальних груп немає, але можливі провокації.

Ще до оголошення результатів референдуму кримські банки збираються переходити на російські рублі.

Хроніки окупації Криму:

Про те, що фальсифікації на референдумі йдуть повним ходом, заявляє глава ЦВК Курултаю, активіст кримськотатарського національного руху Заїр Смедляєв.
"В Бахчисарайський район на автобусах завезли" летючих голландців ", вочевидь, будуть роз'їжджати по ділянках і вкидати бюлетені", - розповів він.

Сенатор-республіканець Джон Маккейн слушно назвав Росію "бензозаправкою, що маскується під державу" і закликав владу США до фундаментальної переоцінки відносин з РФ. Одіозний телеведучий Дмитро Кисельов заявив, що якщо знадобиться, Росія може перетворити США "в радиоактивный пепел".

В Севастополі люди стоять в чергах, щоб отримати значок "захисників Новоросійська". За словами активістів, це "гуманітарна допомога від братнього міста Новоросійська Севастополю"

Хроніки окупації Криму:

Журналісти, незважаючи на наявну акредитацію, постійно стикаються з забороною на здійснення професійної діяльності. На ділянці 01004 (Алушта) знімальній групі каналу "Альджазіра" вдарили по камері, відламали мікрофон, заборонили знімати, не пустили на дільницю, мотивуючи тим, що в Алуштинському міськраді треба пройти додаткову акредитацію

У Джанкої на "референдум" вхід для преси був строго заборонений.

Російські десантники, які десантувалися вчора на Арабатській стрілці, продовжують займати газорозподільну станцію зі сховищем "Чорноморнафтогазу".

Хроніки окупації Криму: маргінальний

Станом на 15 годину явка виборців становить 44,27% (670 831) - заявив глава Центральної виборчої комісії Криму Михайло Малишев. При цьому західні ЗМІ стверджують, що їхніх кореспондентів не пускають на виборчі дільниці. Самопроголошений прем'єр уряду АР Сергій Аксьонов зазначив, що татари "частково беруть участь в голосуванні".

У Севастополь доставили 54 новітніх російських БТР 82А, що машини надійшли на озброєння в армію РФ рік тому.

Артилерія російської армії на позиціях в районі Армянська. Знаряддя контролюють підступи до півострова з півночі, в районі Перекопського перешийку

Хроніки окупації Криму:

О 17 Гоблін робить заяву: референдум оголошено таким, що відбувся. У Криму, за словами конференція глави ЦВК Криму Михайла Малишева, проголосувало більше 64% виборців. Найвища явка спостерігається в Керчі, найнижча - в Бахчисараї. Малишев визнає проблему мертвих душ, при цьому в усьому звинувачує Київ, мовляв звідти "вставляють палиці в колеса".

У Білогірському районі Криму виявлено труп кримського татарина зі слідами тортур. Згодом стане відомо, що це Решат Аметов. 3 березня 2014 року о 7:30 Решат Аметов вийшов з дому з наміром піти у військкомат через оголошену часткову мобілізацію та записатися до лав добровольців.

Хроніки окупації Криму:

Після того, як чоловік довго не виходив на зв'язок, дружина зателефонувала йому о 12 годині сама, однак мобільний телефон був вимкнений. Пізніше з'ясувалося, що перших числах березня він вийшов на одиночний пікет проти окупації Криму російськими військамибіля будівлі кримського Совміну, звідти його забрали троє з так званих "загонів самооборони Криму" повели його у невідомому напрямку. Після цього на зв'язок Решат більше не виходив.

Труп Аметова - з явними слідами тортур . Поруч з ним були знайдені наручники, голова обв'язана клейкою стрічкою.

О 20-й в Криму завершився "референдум", всі 1205 ділянок закрилися. Як повідомляє агентство Кримінформ, явка виборців перевищила 80%. Через 15 хвилин після закінчення було оприлюднено результати екзит-полу по кримському референдуму. Згідно з цими даними, за приєднання Криму до Росії проголосувало 93%, за статус Кримської автономії в складі України - 7% виборців. Щоправда, екзит-пол проводив тільки Республіканський інститут політичних і соціологічних досліджень.

Мустафа Джемілєв вважає, що справжня явка на референдум склала 30-50% виборців. Він каже, що представники Меджлісу, які відвідали багатьох виборчі дільниці, стверджують, що голосували не більше 30% електорату.

Хроніки окупації Криму: маргінальний

"Можливо, в містах, де більше російськомовного населення, наприклад в Керчі, і прийшло до 50%, - каже Джемільов. - Адже навіть тоді, коли відбуваються вибори до місцевих органів влади, явка десь в межах 52%". Що ж стосується кримських татар, то, як заявив Мустафа Джемілєв, 99% з них в референдумі участі не брали.

На підрахунок голосів не пускають журналістів."ЦВК" Криму заборонив пресі бути присутніми під час процесу розкриття урн і підрахунку голосів. На прохання надати хоча б письмову відмову на ділянці сказали журналістам, що його дадуть лише коли "все перерахують".

Активіста Станіслава Єрмакова, якого напередодні викрали невідомі в масках, вивезли із залу суду, де проходило засідання по його справі. Адвокат Єрмакова провела блискучу спецоперацію з його порятунку: вона уточнила, чи не затриманий Єрмаков і в перерві судового засідання у сфабрикованій справі проти нього просто вивела його з будівлі суду. І поки міліція та інші намагалися зрозуміти, що відбувається, просто відвезла його на машині в безпечне місце, після чого Єрмаков покинув територію Криму.

Станом на 24. 00 оброблено більше половини бюлетенів. За входження Криму до Росії на правах суб'єкта РФ проголосувало 95,5%, за збереження автономного статусу Криму в складі України - 3,5% виборців. 1% бюлетенів визнано недійсним. В Севастополі, за приєднання Криму до Росії висловилося 93% при явці 89,5%.

Багатотисячний натовп, що зібрався увечері 16 березня на центральній площі Сімферополя, дізнавшись перші результати незаконного референдуму радісно завив.

Хроніки окупації Криму: маргінальний

Хроніки окупації Криму: маргінальний

"Саме ми, кримчани, за ці два тижні перевернули весь світ догори ногами і сказали, що саме ми повернемося додому, в Росію", - вигукнув самопроголошений спікер Криму Володимер Константинов.

"І цю нашу перемогу ніхто не забере!" - додав самопроголошений голова уряду Криму Аксьонов.

Хроніки окупації Криму: маргінальний

Завершилася урочиста частина концерту виконанням гімну Росії. Кримський віце-прем'єр Теміргалієв і член президії ВР Криму Бахарєв, активно підспівують. Намагався підспівувати і Константинов, але не вивчив текст і тому тільки мимрив"свобооодное".

Після закінчення концерту небо над Сімферополем висвітлив святковий феєрверк. У цей момент деякі з кримчан почали палити свої українські паспорти...

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme