Гонтарева хоче через РНБО захистити російські банки, - журналіст

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева не збирається вводити реальні санкції щодо російських банків. Натомість керівництво НБУ планує провести через РНБО "аферу", а запропоновані санкції не будуть ефективними, вважає журналіст Олександр Дубінський

Про це Дубінський написав на своїй сторінці в Facebook, передає Depo.ua.

"Завтра на засіданні Ради нацбезпеки з подачі НБУ готується афера, мета якої - захистити інтереси Кремля на території України. Мова йде про перелік "санкцій" проти працюючих на українській території банків, що належать російським державним фінансовим інститутам. Той перелік заходів, який виноситься завтра на засідання РНБОУ, з подачі Нацбанку - ніякими санкціями не є", - пише журналіст.

Так, на його думку, запропонована НБУ заборона на розподіл прибутку діяти не буде, так як всі без винятку "дочки" росбанків збиткові, також не буде діяти заборона на розподіл капіталу, оскільки за законом про банки розподілити прибуток можна тільки після погашення всіх зобов'язань. Крім того, на думку журналіста, запропонована заборона на повернення міжбанківських кредитів є нікчемною, оскільки всі без винятку "дочки" росбанків вже конвертували такі борги в капітал.

"З перерахованого вище випливає очевидний висновок - "санкції" запропоновані для галочки. Для того, щоб нічого не змінювати, і зберегти кремлівські банки в Україні "як є". Між тим, єдине правильне рішення щодо "фінансових агентів Кремля" - тільки одне. Негайне закриття або націоналізація", - вважає Дубінський.

Крім того, за даними Дубінського, в Адміністрацію президента дзвонив глава Сбербанку РФ Герман Греф, який переконував низку чиновників не застосовувати ніяких жорстких рішень щодо "дочки" Сбербанку.

"Дзвонив, очевидно, і в Нацбанк. Які аргументи використовує Кремль і його банкіри при розмовах з українськими чиновниками, які так завзято кинулися захищати російські банки на нашій території, я, на жаль, не знаю. Знаю тільки те, що і глава НБУ Гонтарева і президент Порошенко - мали в свій час дуже тісні зв'язки з російською державною фінансовою корпорацією ВТБ. Перший заступник голови російського ВТБ Соловйов був співвласником гонтаревської компанії ICU. Президент Порошенко - продавав ВТБ свій банк "Мрія", - пише журналіст.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme