Бойовики та їхні прибічники на Росії жаліються на байдужість та зазіхання на їхні права людини

Колишні найманці, які воювали на Донбасі, поскаржилися Громадській палаті Росії на байдужість російської влади до їхньої долі

Як передає Depo.Донбас, про це пише російське видання "КоммерсантЪ" з посиланням на голова Спілки політемігрантів і політв'язнів України Лариса Шеслер.

Повідомляється, що "ветерани Новоросії" заявили, що прокуратура Росії видає терористів за запитом українських колег, російські суди депортують їх за порушення міграційного законодавства, а влади "республік" не відстоює інтереси "своїх громадян". Зазначається, що у Громадській палаті РФ пообіцяли допомогти, але додали, що очікування найманців від Росії "завищені".

"Росія у 1993 році підписала конвенцію про правову допомогу, яка має на увазі видачу людей, обвинувачених у злочинах в інших колишніх радянських республіках. Це рішення виявилося фатальним в 2017 році для громадян України, які вирушили воювати на стороні" ДНР "та" ЛНР ", - заявила Шеслер.

Вона також розповіла, що її обурює, що російська прокуратура" часто "йде на поводу" у прокуратури України "і намагається видати таких людей по запитам сусідньої держави.

"Ми буквально виривали людей, висаджували їх з поїзда на Київ. У Росії практично неможливо отримати статус біженця. А зараз суди почали відмовляти у продовженні тимчасового притулку. Їм кажуть, що на Донбасі війна закінчилася, можна їхати назад", -скаржиться Шеслер.

У свою чергу, представниця "Союзу добровольців Донбасу" Марія Коледа вважає, що російські суди порушують російське законодавство.

"Вони не дають часу на оскарження рішення про депортацію, відразу висилають", - бідкається вона.

Російські пропагандисти заявляють, що "відчувають особисту провину" за те, що агітували "захисників".

"Державна пропаганда на державному телебаченні закликала людей: давайте воювати за братів. Люди їдуть, отримують поранення, їдуть в Росію - а їх висилають назад... Ми ніби не воюємо, але підтримуємо, але "їх там немає", але покликали не ми, а телебачення", - бідкається кореспондент "Комсомольської правди" Уляна Скойбеда.

На її думку, владі країни необхідно визначитися: або прийняти статус "ополченців", або "зупинити конвеєр із залучення людей туди".

"Я відчуваю свою провину - ми ж теж в ЗМІ вірили, що допомагаємо братам", - зазначила вона.

Всі новини Донбасу сьогодні читайте на Depo.Донбас

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme