У Києві знайшлися всі декомунізовані пам'ятники

Всі київські пам'ятки, які були демонтовані в рамках виконання закону про декомунізацію, цілі і знаходяться на території балансоутримувачів

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на 44.ua.

"Всі знесені пам'ятники і бюсти, їх понад 100, знаходяться на території балансоутримувачів і заводів, де вони раніше були встановлені. Кілька пам'ятників були відправлені в Музей авіації. Випадків з розкраданням пам'яток не виявлено", - повідомили в прес-службі секретаря Київської міської ради Володимира Прокопіва.

Разом з тим, кількість та місцезнаходження знятих пам'ятних знаків на сьогодні невідомі. Це пояснюється тим, що, по-перше, під час демонтажу багато з них були розбиті, по-друге, пам'ятні дошки не мають цінності для міста.

Також зазначається, що зі 100 знесених пам'ятників тільки 7 мають історичну та художню цінність.

Зокрема, пам'ятник Комсомольцям 20-х років, два пам'ятника Леніну на вулиці Глибочицькій і Алма-Атинській, монумент Дем'яна Коротченка, пам'ятник радянському письменнику і чекістові Миколі Островському, бюст Віталію Примакову. Крім того, до цієї групи входить пам'ятник Миколі Щорсу, який планують незабаром демонтувати.

Столичні власті мають намір відправити всі зазначені пам'ятки в Музей тоталітаризму, який планують відкрити.

Нагадаємо, раніше директор Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович запевняв, що за час декомунізації було демонтовано 1320 пам'ятників "вождю пролетаріату" і встановлено 4 пам'ятники провіднику ОУН.

Додамо, у квітні 2015 р. Верховна Рада України прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського режимів. За даними Українського інституту національної пам'яті, нові назви у зв'язку із дією закону повинен отримати 941 населений пункт. Демонтаж всіх пам'ятників і меморіальних знаків, як і перейменування вулиць і міст, повинен закінчитися в Україні до 21 травня 2016 року.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme