Порушили критичну вимогу демократії: Сироїд пояснила, чому закрила Раду

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд пояснила, чому правоохоронці не мають права бути присутніми у сесійній залі парламенту

Про це вона сказала журналістам в кулуарах, передає Depo.ua.

"Парламент повинен працювати відповідно до певного порядку. В залі засідань можуть перебувати тільки народні депутати чи інші особи на відведених місцях. Інші особи мають право виступити в залі засідань, якщо за це проголосує 150 депутатів. Одне з критичних правил демократії, одна з критичних вимог демократії - органи правопорядку не мають права ступати на підлогу там де відбуваються парламентські дебати. Як тільки вони отримують таке право чи можливість, можна казати, що демократія перестає існувати. І коли я веду засідання і бачу, що з дверей ложі уряду заходять люди у мілітарній формі і йдуть до трибуни, я вважала це захопленням зали та парламентської трибуни. Я вимушена була закрити пленарне засідання", - сказала Сироїд.

За словами віце-спікера, хтось дав дозвіл увімкнути мікрофони в залі засідань.

"Невідомі люди включили, а окремі народні депутати узурпували функції спікера та віце-спікера, оскільки там нема нікого, і продовжують щось вести у залі. Із парламентської трибуни виступають люди у мілітарній формі. У зв'язку з цим я уже звернулася до прокуратури та СБУ. Вони мають провести розслідування, хто спланував ці дії і з якою метою", - сказала віце-спікер.

Нагадаємо, 15 березня народні депутати з трьох фракцій окупували трибуну Верховної Ради, протестуючи проти дій нардепа Володимира Парасюка, який поранив поліцейських у Слов'янську.

Вони виступили з вимогою надати у Раді слово поліцейським, які брали участь у цих подіях.

Як відомо, 14 березня у Слов'янську на блокпосту стався конфлікт між правоохоронцями за участю нардепа від "Самопомочі" Володимира Парасюка і прихильників блокади. В результаті конфлікту 7 співробітників поліції опинилися в лікарні з травмами різного ступеня тяжкості.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme