Польські психологи повторили нелюдський експеримент Мілгрема

Польські психологи провели аналог експерименту Мілгрема, що передбачає заподіяння фізичного болю людям як частина посадових обов'язків

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Social Psychological and Personality Science, повідомляє Depo.ua з посиланням на EurekAlert!

Фахівці вважали, що їхні сучасники не здатні на подібні дії.

Фахівці набрали групу з 80 учасників з рівним числом чоловіків і жінок віком від 18 до 69 років. Половині піддослідних пропонувалося за винагороду заподіяти фізичний біль (вплив електричним струмом) іншому учаснику, для цього передбачалося використовувати десять кнопок, залежно від сили впливу.

Приблизно 90% учасників виявилися готові піти на експеримент. Однак якщо жертвою ставала жінка, кількість згод зменшувалася. Автори відзначають, що насправді нікого з учасників били струмом.

Прообразом для експерименту польських вчених є досвід психолога Стенлі Мілгрема з Єльського університету (США), проведений понад півстоліття тому. Метою роботи вченого було виявлення кордонів наслідування авторитетам і з'ясування причин, за якими громадяни нацистської Німеччини не пручалися насильству влади, здійснюваному щодо інших людей.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme