НБУ хоче автоматично списувати плату за комуналку з карток українців, - ЗМІ

Національний банк України пропонує автоматично списувати комунальні платежі з карток українців, запровадивши єдину електронну квитанцію

При цьому у Нацбанку запевняють, що списання грошей з рахунку буде здійснюватися лише за згодою клієнта, пише Depo.ua з посиланням на ТСН.

Серед переваг нововведення - клієнт може здійснювати оплату в режимі 24/7 й не залежати від черги у відділенні банку.

Зазначається, що ця послуга успішно працює у США та країнах Євросоюзу. Зокрема, в Нідерландах та Великій Британії близько половини усіх комунальних платежів здійснюються саме таким чином. В Україні схожа система оплати діє лише у кількох банках.

Процедура зняття коштів виглядає таким чином: спочатку рахунок виставляється комунальним підприємством клієнту, далі банк бачить цей рахунок і попередньо отримує згоду від клієнта списувати кошти з його рахунку. Після цього банк попереджає клієнта та списує цю суму, яка, відповідно, зараховується постачальнику.

Юристи вважають, що послуга автоматичного списання коштів з картки за комуналку може ускладнити життя людям, які погодяться нею користуватися. За їх словами, комунальники мають звичку помилятися і виставляти великі і необґрунтовані рахунки. Щоб повернути кошти, доведеться витратити роки.

Щоб уникнути таких неприємностей, в Нацбанку пропонують Верховній Раді захистити права споживачів законом. Аби платити за комуналку людям було справді зручно, замість десятків квитанцій хочуть створити одну - електронну. І розіслати її в усі банки України як державні, так і комерційні.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme