Історія фото: Собака-сепарські розтяжки знімака

Світлина із собакою, шию якої прикрашають хрестик та жовто-блакитна стрічка, не стала хітом соцмереж. А от слова, що її цуценя зняло чотири сепарських розтяжки, вразили вже багатьох

Історія фото: Собака-сепарські розтяжки…

Depo.ua продовжує розповідати про те, за яких обставин були зроблені світлини з України, що мали резонанс в соцмережах.

Коли нещодавно фейсбучна група "Атошні знайомства" затіяла черговий свій флешмоб і всі почали ділитися світлинами із своїми собаками і котами, одна з дівчат-військових виклала це фото і підписала "ця собака зняла чотири сепарські розтяжки".

"Дворняга", яку ніхто цьому не вчив. Собака-сапер, самоучка – це настільки вражає, що навіть не віриться.

Ми зв'язалися із автором фото. Дівчина із позивним "Джейн" нещодавно демобілізувалася, але не розкриває своє прізвище і підрозділ, в якому служила.

Від Джейн ми дізналися, що ця собака жила в лісі під Луганськом, після того як сепаратисти накрили одне найближче село. Ворожі розтяжки знімала не вона, а один з її цуциків на цьому фото – Лакі.

"Першу зняв коли йому було десь місяці чотири: почався обстріл він злякався, побіг і наткнувся на розтяжку, - розповідає Джейн про маленького героя. - Його після цього місяць шукали, потім вирішили що він поранений і десь помер у лісі. Але десь через місяць його випадково знайшли, коли моніторили територію. Напівмертвий (шкіра і кістки) в розбомбленій будівлі, він вже навіть не ворушився, просто коли почув нас, спробував заскавчати. Думали не виживе, а він виявився сильний! Через 3 тижні вже бігав, красавчик!"

Ще через два тижні хлопці з сусідньої позиції попросили поділитися з ними собаками – всі їхні загинули. А пес на бойовій позиції – це не загальний улюбленець, це майже необхідність. Собаки відчувають обстріли ще до початку, чують, коли до позиції підкрадається ДРГ, здатні знаходити сліди чужинців у повній темряві, часто спрацьовують там, де не бачить тепловізор.

Тож, хлопці попросили поділитися собаками і сусіди відвезли їм двох цуциків: Лакі та його сестру.

"Це було десь о дванадцятій годині дня, на заході ми почули, як в лісі вибухнула розтяжка, а через 30 хвилин прибіг Лакі, - згадує Джейн, як Лакі зняв другу розтяжку. - Потім він зірвав розтяжку вже навмисно - ми бачили в бінокль, як він ходив, шукав, нюхав, крутився і різко побіг. А потім вибух".

І що цікаво – Лакі обходив всі розтяжки, якщо ішов із людьми, а зривав їх тільки коли був сам. Джейн каже – його ніхто цьому ніколи не вчив.

"Гадаю, він просто, як будь-який собака, маючи хороший нюх і пам'ять, перший випадок із свого життя, коли він мало не загинув, запам'ятав, потім другий раз він, я думаю, знову випадково потрапив на розтяжку, а потім вже він, швидше за все, почав їм, так би мовити, мстити. Або, може, це для нього гра", - припускає Джейн.

Багато хто, коли вона опублікувала те фото, питали, чому це на собаці хрест. Дівчина каже – хтось вдягнув, щоб був оберігом. Як і жовто-блакитну стрічку. Пояснює – хлопці сприймають собак як членів команди, для них вони більше, ніж тварини.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme