Григорович планував врятуватися від дефолту держкомпанії, очоливши Лісагентство, - ЗМІ

Голова Державної продовольчо-зернової корпорації Олександр Григорович готував шляхи відступу на посаду голови Держлісагенства, щоб не асоціюватися з дефолтом ДПЗКУ

Про це в коментарі "Капіталу" заявив український політолог, економіст В'ячеслав Шутенко. За його словами, переговори про перехід в інше відомство останнім часом Григорович активно вів, після того, як стало очевидно, що ДПЗКУ під його керівництвом рухається до неминучого фінансового краху.

"Згідно з даними ЗМІ, Держпродкорпорація фактично зупинила експорт у Китай, поставивши під загрозу імідж країни як надійного постачальника і зірвавши міждержавні домовленості. Крім того, вони не можуть платити відсотки по кредиту, виданому під держгарантії", - сказано в повідомленні.

І, як зазначено далі, на тлі цих проблем з'явилася інформація про перехід голови ДПЗКУ в Держлісагенство - нагадує експерт.

За його словами, "вчасно піти" - класичний прийом топ-менеджерів проблемних компаній.

"У держсекторі такий сценарій реалізувати ще легше, просто перейшовши в суміжне відомство, яке перебуває в рамках одного і того ж куратора", - пояснює Шутенко.

Раніше повідомлялося, що рішення про призначення Олександра Григоровича головою Державного агентства лісових ресурсів вже погоджено в Мінагрополітики, яке управляє ДПЗКУ і Держлісом, і може бути винесено на одне з найближчих засідань Кабміну. Цей пост Григоровичу готували ще за каденції попереднього міністра АПК - Павленка, радником якого той був. Зараз посада голови Держлісагенства, котре розпоряджається 70% лісів в країні де-факто є вакантною - у статусі в. о. агентством керує колишній юрисконсульт Юшкевич Христина, яку від самого початку у Кабміні позиціонували як проміжний варіант на період пошуку ефективного менеджера.

Нагадаємо, що згідно з розслідування "Економічної Правди", у 2016 році державний оператор зірвав експорт через погіршення відносин з Китаєм і продовжує фіксувати мільйонні збитки. До того ж, якщо нинішнє керівництво ДПЗКУ не зможе домовитися про реструктуризацію мільярдного боргу перед китайським державним банком, на українців ляже ще один великий вантаж. Мільярдну позику корпорація отримала під держгарантії, і якщо вона не впорається, розраховуватися буде вся країна.

"Тому не дивно, що керівник поспішає піти з тонучого корабля. Коли настане "день Ч" на чолі ДПЗКУ буде без відповіді "в. о.", який і буде відповідальним і за дефолт, і за міжнародний скандал", - говорить Шутенко.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme