"Дивіться, хто прийшов": 10 фактів, які варто знати про Ryanair

Ірландський лоукост, який щойно зайшов в Україну, продає квитки від 1 євро та анонсує появу стоячих місць в літаках

"Дивіться, хто прийшов": 10 фактів, які…

Сьогодні, 15 березня, відбулася спільна прес-конференція міністра інфраструктури України Володимира Омеляна та комерційного директора компанії Ryanair Девіда О'Брайана. Стало відомо, що компанія літатиме з Києва у Лондон, Манчестер, Стокгольм та Ейндховен, а зі Львова - у Будапешт, Берлін, Краків, Вроцлав, Ейндховен, Лондон та Меммінген (Мюнхен). Рейси виконуватимуться з жовтня. Мінімальна ціна за квиток в один бік становитиме 20 євро.

Офіційне повідомлення про початок роботи в Україні ірландської авіакомпанії Ryanair стало найочікуванішою новиною року для вітчизняних любителів дешевих подорожей. Портал Depo.ua пригадає найбільш цікаві та корисні факти про цього "законодавця моди" серед лоукостів.

1. Компанія існує понад 30 років. Спочатку Ryanair орієнтувався на регіональні маршрути, що поєднували Ірландію та Британію. Справи тоді йшли не надто добре – нішу на ринку вже захопили інші гравці, і фірма тривалий час була неприбутковою. У 1995 році Ryanair очолив Майкл О'Лірі (він перебуває на посаді і досі), який мав зовсім інше бачення розвитку. Він вирішив йти шляхом бюджетних авіакомпаній (лоукостів) – досягати мінімальної ціни на квиток за рахунок скорочення всіх додаткових послуг. Ця ідея ще була новою для Європи, але швидко себе виправдала. З тих пір Ryanair почав швидко підкорювати ринок на континенті, відкриваючи все нові й нові маршрути.

2. На початку 2017 року повідомлялося, що Ryanair став найбільшою авіакомпанією Європи, обійшовши німецьку Lufthansa. За 2016 рік ірландський лоукост перевіз 117 мільйонів пасажирів, тоді як німці разом із дочірніми компаніями – 110 мільйонів.

3. Україна стала 34-ю країною, куди літає Ryanair. Маршрутна мережа покриває більшу частину Європи, а також охоплює азійські Кіпр з Ізраїлем та африканські Марокко з Канарськими островами. Найпопулярніший та найбільш завантажений маршрут - Дублін-Лондон. Взагалі чималий сегмент рейсів компанії – перельоти з континентальної Європи до Ірландії та Великої Британії. Для українців цей напрямок є менш цікавим, ніж для громадян країн ЄС, оскільки для подорожі туди не підійде шенгенська віза.

4. Сусіди України, куди вже зайшов Ryanair: Польща, Угорщина, Румунія та Словаччина. З них найбільш плідно компанія працює в Польщі – літає аж з 12 міст (найближчі до України – Ряшів/Жешув та Люблін). Головні напрямки з цієї країни – Ірландія, Велика Британія та скандинавські країни.

5. Коли кажуть про "перельоти лоукостами у Європі по 10 євро" - йдеться насамперед про Ryanair. Квитки на велику кількість маршрутів дійсно коштують від 9,99 євро в один бік. І це не мінімум – наприклад, бувають рейси і по 3 євро. Поляки можуть щодня літати між Варшавою та Гданськом за 5 євро. Торік бували навіть квитки за 1 євро – наприклад, з Італії в Німеччини та з Франції до Ірландії. Конкуренти Ryanair – насамперед угорці Wizz Air, італійці Volotea та британці EasyJet, але в середньому їхні квитки дорожчі.

6. Слід пам'ятати, що Ryanair, як і інші лоукости, пропонує за ціну квитка лише саму подорож та перевезення ручної поклажі. Якщо пасажиру потрібні їжа, вода, перевезення багажу, або якщо він не зареєструвався на рейс онлайн – доведеться доплачувати. А ще на літаках Ryanair не відкидаються сидіння. Тому тим, хто звик до сервісу дорогих компаній на кшталт Emirates, може бути некомфортно.

"Я голодний. Вбийте мене зараз. Ти відчуваєш свої ноги?", - жартують "балувані" європейці про Ryanair.

7. Ще один секрет низьких цін лоукостів, зокрема Ryanair– робота у другорядних аеропортах, які віддалені від міст на десятки, а іноді й на сотню кілометрів. Бувають випадки, коли трансфер з аеропорту до міста обходиться дорожче, ніж квиток на літак.

Приклад віддаленого аеропорту - Стокгольм-Скавста, до якого компанія літатиме з Києва. До самої шведської столиці - 105 км. Проїзд у місто коштуватиме 8-14 євро.

8. Не треба вважати, що дешевий квиток – це низькі стандарти безпеки. Навіть навпаки – лоукости, зокрема Ryanair, користуються новішими літаками, ніж звичайні компанії – їх дешевше обслуговувати. В "Райану" за всі роки не було жодної аварії з жертвами.

9. У 2009 році керівництво компанії шокувало європейців новиною про те, що в майбутньому планує впровадити стоячі місця в літаках. Але ідею так і не було реалізовано.

10. Директор Ryanair Майкл О'Лірі є завзятим супротивником виходу Британії з ЄС та активно агітував проти "Брекзіту" на референдумі влітку минулого року. Він обіцяв "найбільший за всю історію п'ятничний розпродаж" квитків у випадку, якщо британці проголосують за те, аби лишитися в єдиній Європі. Однак країна обрала вихід з ЄС.

Епатажний агітатор за Британію у ЄС - Майкл О'Лірі.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme