Як Кличко дає Ахметову заробити на безглуздому обігріві столичних квартир

Столична влада на пару з монополістом абсолютно не зацікавлені в тому, щоб піти на зустріч киянам в питанні економії на опаленні квартир

Як Кличко дає Ахметову заробити на безгл…

Кияни продовжують охолоджувати повітря у своїх квартирах. Батареї настільки гарячі, що в деяких випадках руку на них не можна втримати більше кількох десятків секунд. У зв'язку з цим доводиться відкривати вікна та балкони, щоб хоч якось зробити комфортним перебування у кімнаті. Особливо це простежувалося останніми вихідними, коли на вулиці було вже більше 10 градусів тепла.

Взагалі виходить парадоксальна ситуація. З одного боку, моновладці постійно розповідають, що потрібно економити енергоресурси, мовляв, вже такого бездумного їх використання, як раніше, не буде. Але в той же самий час більшість киян через температурний дискомфорт випускають тепло зі своїх осель на двір. І платять "Київенерго" за обігрів вулиці.

Вже навіть з'явилося кілька петицій до столичної влади щодо припинення опалювального сезону, мовляв, тепло вже на вулиці і навіщо платити за опалення, яке, по суті, "викидається" киянами за вікно.

Офіційно завершення опалювального сезону у Києві, як і його початок, здійснюється за розпорядженням мера столиці. Такі документи про завершення опалювального сезону зазвичай виходять з-під пера очільника Києва у перший тиждень квітня. Та на практиці навіть після офіційного розпорядження з мерії квартири киян ще певний час "підсмажують" за допомогою гарячих батарей.

Наприклад, у 2015 році мер Кличко розпорядився завершити опалювальний сезон з 8 квітня. На ділі ж в деяких будинках батареї гріли мало не до 20-ого квітня. Хоча на вулиці в ті дні було вже під 20 градусів тепла. В "Київенерго" тоді з посмішкою казали, що відключення усіх мереж опалення будинків відбувається поступово.

Схоже, цього року киян очікує така сама ситуація, але є одна відмінність: у порівнянні з 2015 роком тарифи на опалення стали "космічними". Та мер Кличко не поспішає видавати розпорядження про закінчення опалювального сезону. Можна було б припустити, що очільник столиці піклується про людей, яким за умови вимкнення батарей у квартирах може бути ще холодно. Але варто згадати осінь 2014 року, коли кияни вимушені були мерзнути у своїх домівках через затягування початку опалювального сезону, і ніхто з цього приводу у мерії не турбувався.

Зазвичай розпорядження про його початок виходить у перший тиждень жовтня, коли середня температура повітря протягом трьох діб складає менше восьми градусів тепла. У жовтні 2014-го була вже навіть нижча температура, але розпорядження про початок опалювального сезону Кличко видав лише 20 жовтня, причому цей документ зобов'язував розпочати підключення до опалення лише об'єктів соціальної сфери – дитячих садків, шкіл та лікарень.

Розпорядження про початок опалення житлового фонду у Києві вийшло з-під пера мера Кличка 21 жовтня. Та в реальності у багатьох квартирах киян батареї почали гріти лише на початку листопада, тож кияни були вимушені спати одягненими, як "капуста". Були навіть випадки, коли вихователі у дитячих садках радили батькам приносити пластикові пляшки з гарячою водою, щоб під час денного сну можна було дітей обкласти цими пляшками для зігрівання.

Зараз в це важко повірити, але слів з пісні, як кажуть, не викинути. Окрім цього, тисячі столичних будинків восени 2014 року були без гарячої води. В деяких випадках її увімкнули лише наприкінці жовтня. Київська влада тоді пояснювала, що усі ці негаразди з відсутністю гарячої води та пізнього увімкнення опалення пов'язані з економією газу, який потрібен для того, щоб "Київенерго" взимку виробляло для киян "теплі послуги".

Хоча катування холодом киян восени 2014 року, скоріш за все, відбувалося не стільки заради економії газу, скільки через шалені борги ахметівського "Київенерго" за спожите блакитне паливо. Тоді "Нафтогаз" просто не відпускав "Київенерго" газ через борг у понад мільярд гривень. І ані влада міста, ані монополіст про киян не надто турбувалися, коли ті мерзли у своїх домівках, тому що була офіційна позиція – "економимо газ".

Сьогодні мер Кличко напару з "Київенерго" не дають змоги вже киянам зекономити на опаленні своїх квартир. Мерові потрібно лише видати розпорядження про завершення опалювального сезону. Та чиновники прикриваються бюрократичними нормативами, мовляв, у столиці середньодобова температура не піднялася вище восьми градусів, а тому треба кочегарити батареї далі. Для порівняння: всередині жовтня 2014 року вночі у столиці температура знижувалася до двох-трьох градусів тепла, але норму про вісім градусів у мерії тоді не надто хотіли згадувати.

Мер Кличко постійно розповідає, що столична влада не встановлює тарифи на опалення, але постійно піклується про те, щоб містяни мали змогу менше платити за теплі батареї. Саме час Віталію Володимировичу продемонструвати свою турботу про фінансовий стан гаманців киян.

Проте навіть якщо мер хоч сьогодні підпише розпорядження про завершення опалювального сезону, то реально батареї у квартирах киян вимкнуть лише після 20 березня. Тоді вже точно ніхто з містян не замерзне у своїх квартирах, а люди зекономлять значні суми на фактично непотрібному опалені своїх помешкань. Втім, поки передумов для такого рішення Кличка не видно. А тим часом "Київенерго" Ахметова продовжить, по суті, з повітря заробляти гроші на киянах.

У коментарі Depo.Київ голова постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства Володимир Бондаренко розповів цікаву річ про те, звідки у квартирні батареї киян надходить теплоносій. "Столичні ТЕЦ №5 та 6, які належать "Київенерго", виробляють опалення, гарячу воду та електричну енергію, - нагадує Бондаренко. - Найвигідніше для них виробляти саме електрику, яку потім збувають на енергоринок і мають на цьому величезні кошти. А під час виробляння електроенергії, за допомогою спалювання того ж газу, виникає тепло, яке потрібно кудись утилізувати. Тому це тепло скидається у міську систему опалення, і кияни, хочуть чи не хочуть, а вимушені платити за це опалення". Таке собі безвідходне виробництво, на якому можна заробляти.

З усього цього випливає, що кияни є просто заручниками і фактично вимушені платити за опалення квартир, яке наразі вже фактично не потрібне. І чим довше буде тривати опалювальний сезон, тим більше грошей заробить Ахметов, адже йому вигідно продати якнайбільше теплової енергії населенню.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme