Як львівський мер вигадав міф про "Садового-опозиціонера"

Уночі всіх "блокадників" з Кривого Торця відпустили. У "Самопомочі" казатимуть, що влада їх злякалася. Хоча зрозуміло, що затримані вийшли б і так…

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Як львівський мер вигадав міф про "Садов…

Публічні заяви партії мера Львова Андрія Садового, відомого своєю напускною виваженістю, стають все більше схожими на істеричні крики Олега Тягнибока часів розквіту "Свободи". Історія з блокадою Донбасу, першу скрипку в якій грали представники "Самопомочі", стала Рубіконом у риториці мера Львова. І, схоже, варто очікувати на її радикалізацію.

Так, розгін правоохоронними органами "редутів" на Донбасі цілком очікувано призвів до дуже різких звинувачень влади з боку "Самопомочі". "Олігархічна влада України виконала наказ Кремля та пішла проти людей. Зухвало, незаконно та криваво. Ми розцінюємо це як повернення до найгірших практик оточення Януковича", - говориться у офіційні заяві політсили Садового.

Про те, що блокада на Донбасі грала на руку Кремлю, а не навпаки, зазначалося експертами неодноразово: саме дії активістів на чолі з Семеном Семенченком та Єгором Соболєвим стало приводом для проведення "націоналізації" підприємств української юрисдикції у "Л-ДНР". Утім, тут, схоже, щось пояснити Садовому буде складно: блокада стала чи не єдиною позитивною піар-"фішкою" його політсили протягом останнього року. Не вважати ж успіхом Садового експорт львівського сміття у інші області України…

Утім, повернемося до заяви. Як писав Depo.ua, з великою вірогідністю можна припустити, що медіа-план на випадок розгону блокади і її організаторів був заготовлений заздалегідь. Утім, під час написання релізу райтери допустили дуже неприємну, хоча вочевидь, і свідому фактологічну помилку. Справа в тому, що Садовому з його бекграундом не варто розповідати про "оточення Януковича": він успішно "відмерив" усі 4 роки президентства "ростовського" втікача і ніколи не був до нього в опозиції. Можна згадати й про те, як мер Львова приїжджав до Януковича на день народження, услужливо переходив на російську мову, приймаючи його у Львові.

До речі, в одному з постмайданівських інтерв'ю екс-віце-прем'єр уряду Азарова Олександр Вілкул згадав про те, як Садовий "боровся" з "практиками Януковича". "Я бачив на власні очі, як Садовий в кабінеті у Януковича називав його "батьком" і просив врятувати його від партії "Свобода", яка отримала дві третіх на сесії та хотіла винести йому недовіру", - заявив він. Мільярдні кошти, виділені на Євро-2012, не могли не покращити відносини між Садовим і "донецькими". У серпні 2011-го року під час візиту до Львова екс-віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков, захищаючи Садового, відверто сказав: "Ми не дамо в обіду мера Львова".

Тому "опозиціонер" Садовий може розповідати все що завгодно про жахіття часів Януковича, але реальність така, що саме він став одним з вигодонабувачем тодішньої ситуації: прикриття з боку тодішньої влади за великим рахунком врятувало його кар'єру. Про те, куди поділися і хто оприходував мільярди гривень часів підготовки Євро-2012 – це тема для окремих досліджень.

Як би там не було, але тепер після того, як затримані "блокадники" опинилися на волі, Садовому та його однопартійцям залишається лише розповідати про те, що влада злякалися "Самопомочі". Хоча, за великим рахунком, і без Садового ніхто б не тримав затриманих довго, аби не робити з них в'язнів совісті. Залишається питання: що тепер далі робити Садовому, якому тепер доведеться вишукувати нові теми для піару, або ж намагатися радикалізувати процес…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme