Хто і навіщо влаштував "шатун" у Чернівцях

За нічним засіданням Чернівецької міськради стирчать вуха "газовиків", які, вочевидь, вирішили скористатися темою "деблокади" Донбасу для розхитування ситуації

Політичний оглядач, журналіст відділу «Влада»
Хто і навіщо влаштував "шатун" у Чернівц…

Уночі в Чернівцях відбувалися цікаві події, які продемонстрували готовність деяких олігархів і далі викручувати будь-яку зручну для себе тему для послаблення влади у Києві. Якщо за учорашньою акцією в Луцьку, де активісти на деякий час зайняли будівлю Волинської ОДА, тягнеться стежка до людей Ігоря Коломойського, а саме – голови Волинської облради Ігоря Палиці, то в Чернівцях, схоже, активізувалися політичні персонажі з орбіти групи Фірташа-Льовочкіна.

Але про все по порядку. Приводом для екстренного зібрання депутатів міської ради Чернівців нібито стала вимога активістів. Депутати у зверненні до керівництва держави ухвалили фактично весь "джентельменський" набір вимог, який до цього вже озвучили в Андрія Садового й "Батьківщини". Зокрема, у документі йдеться про вимогу звільнити главу МВС України Арсена Авакова, голову Нацполіції Донецької області В'ячеслава Аброськіна і керівника Антитерористичного центру СБУ Віталія Малікова. Крім того, чернівецькі обранці вимагають припинити відносини з окупованими районами Донецької і Луганської областей і заборонити в Україні товари російського виробництва.

Хто ж ці міфічні активісти, які підняли з ліжок депутатів міськради? Як стало відомо Depo.ua, насправді про майбутнє засідання депутатів повідомили заздалегідь. Реальним організатором даної акції у міськраді називають голову фракції "Рідне місто" Василя Продана - чоловіка народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Оксани Продан. Це сімейство у ЗМІ неодноразово пов'язували з групою "газовиків", позиції яких на Буковині залишаються досить сильними. За часів Януковича Чернівецька область знаходилася фактично під монопольним контролем людей з оточення Фірташа.

Так, у "Рідному місті" перше місце в списку на місцевих виборах-2015 отримав Віталій Михайлішин, який протягом трьох років очолював обласний центр у якості в.о мера після того, як у 2011 році профірташівською більшістю було усунуто обраного міського голову Миколу Федорука.

Цікаво, що у 2013 році тодішній нардеп від "Батьківщини" Геннадій Москаль прямим текстом називав Василя Продана "смотрящим" за Чернівцями. "Михайлішин - це просто декоративна і підставна фігура. Без благословіння Продана не виноситься ні одне рішення на сесію міської ради, а також на виконком", - заявив Москаль.

Експерти вважають, що нічні посиденьки в міськраді Чернівців можуть серйозно відгукнутися й Оксані Продан. Не варто також забувати, що вона зайшла у списки БПП за квотою партії "УДАР", яку, до речі, теж на рівні керівництва прив'язують до "газовиків". То ж "фокуси" в Чернівцях здатні вдарити по людях Віталія Кличка у Верховній Раді, а також по окремих персонах, яких група Фірташа-Льовочкіна порозкладала по різних парламентських фракціях.

І, останнє. Depo.ua неодноразово звертав увагу центральних органів влади і правоохоронних структур на те, що місцеві ради регулярно приймають рішення, якими перевищують свою компетенцію. Це почалося відтоді, як низка рад вимагала відставки уряду Арсенія Яценюка. Далі були антитарифні постанови, тепер - підтримка "блокади" Донбасу. Подібні політичні ігри розгойдують регіони, тому їх необхідно жорстко припиняти.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme