UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вчені знайшли причину настання льодовикового періоду

Американські геофізики назвали причину, через яку кілька сотень мільйонів років тому Земля опинилася майже повністю покрита снігом

Відповідне дослідження опубліковане в журналі Geophysical Research Letters, коротко про неї повідомляє Depo.ua з посиланням на Гарвардський університет.

На думку вчених, причиною того, що 717 мільйонів років тому за приблизно сто тисяч років більша частина Землі обледеніла, стала вулканічна активність на місці Франклінської магматичної провінції, розташованої на територіях сучасних Аляски і Канади.

Виверження призводили до викиду в тропопаузу (шар газової оболонки між тропосферою і стратосферою, розташований на висоті 6-20 кілометрів), діоксиду сірки та сірководню. Ці сполуки спричиняли формування в стратосфері сульфатних аерозолів - крапель, які відбивають сонячне світло і таким чином знижують нагрівання нижчих шарів атмосфери і поверхні планети. Під час вулканічної активності це, на думку авторів, призвело до зниження висоти тропопаузи.

Вчені зауважують, що виверження вулкана Пінатубо на філіппінському острові Лусон у 1991 році, призвело до викиду в атмосферу десяти мільйонів тонн сірки, що протягом року знизило глобальну температуру на приблизно 0,5 градуса Цельсія. Автори також відзначають наявність петлі зворотного зв'язку - посилення вулканічної активності в давнину, коли обледеніння поширилося аж до території сучасної Каліфорнії, призвело до ще інтенсивнішого відбивання кригою сонячного світла і подального швидкого охолодження планети.

Раніше вченим було відомо, що формування Франклінської магматичної провінції і перше глобальне обледеніння неопротерозойської ери відбувалися приблизно в один і той же час. Проведене дослідження виявило можливий причинний взаємозв'язок між явищами.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme