В окопи - з теплотраси: Як запорізький доброволець-безхатько будує нове життя

Він мріяв про армію з 18 років, але таких не призивали

Олеся Нєдєліна
Журналіст регіональної редакції Depo.Запоріжжя
В окопи - з теплотраси: Як запорізький д…

"Ось тут ми і жили", - показує 27-річний Андрій Петров на теплотрасу біля Запорізького цирку, що майже в центрі міста. За словами хлопця, він та його товариші тут їли, спали, а митися ходили у греко-католицький храм, розташований неподалік.

Так буває, коли нещасливий квиток витягуєш ще до народження. Ось з Андрієм, його братом і сестрою сталося так само. Батьки пиячили, пропили все, що було у будинку, потім і сам будинок. Не оформили житло у власність належним чином, тому колишній господар, скориставшись нагодою, повернув його собі. Було то давно. Два хлопчика і дівчинка бігали до церкви просити милостиню, жили майже на вулиці, доки не потрапили до інтернату.

Після закінчення училища Андрій знову опинився на вулиці, щоправда, зі спеціальністю - сантехник. Ані роботи, ані житла. Ночував у під'їздах, на горищах, трубах. Одним з останніх місць довоєнного життя Андрія і була та сама теплотраса біля цирку. Тут він прожив майже три роки. Потім ще два - в притулку у церкві. Звідти поїхав в АТО.

Хлопець мріяв про армію з 18 років, але сиріт не призивали. А тут товариш повернувся з АТО і каже: "Хочеш - йди добровольцем. Зараз всіх беруть". І Андрій пішов. Служив в 24-й окремій механізованій бригаді. На початку 2015-го він опинився на фронтовій Луганщині. Польові умови і побут не сильно вразили вуличного хлопця. Утім, саме в АТО він вперше відчув себе людиною "не з узбіччя". Саме тут зрозумів, що прагне іншого. Попасна, Новотошківка, 29-й блокпост - він пройшов усі гарячі точки. Улітку 2016-го демобілізувався і знову опинився на вулиці.

"Я ходив до землевпорядників. Вони кажуть, що землю дають лише під садівництво. Я ж сказав, що мені потрібна земля, аби побудувати дім. Не треба гектар, чи десять соток, дайте три. Щоб я міг десь жити, щоб мої діти мали дах над головою, щоб вони не проходили через те, що пройшов я", - розповідає Андрій.

В Україні навіть люди з освітою і життєвим досвідом час від часу не знають, в які двері стукати, щоб отримати те, що належить їм за законом. Андрій, який провів півжиття на вулиці, про свої права має дуже вузьке уявлення. Він не до кінця усвідомлює, що держава вже кілька разів поспіль знехтувала ним, починаючи з того, що не захистила житло сиріт. Та, на жаль, продовжує це робити.

Відсутність прописки в Андрія не завадила йому захищати батьківщину, та стала перепоною для того, аби стати в чергу на квартиру. Нині хлопець мешкає у подруги Олени, з якою познайомився в училищі. Живуть вчотирьох: двоє дорослих та двоє маленьких дітей "туляться" у кімнаті гуртожитку площею 17 "квадратів". Незабаром їх стане п'ятеро, пара очікує на народження дитини.

Юрист запорізького центру вторинної правової допомоги Сергій Вітько вважає, що Андрій опинився в унікальній ситуації. Чимало людей лишаються без житла внаслідок шахрайських дій і змушені мешкати на вулицях. Повернутися до нормального життя їм вкрай важко. В Андрія все навпаки: хлопець, який виріс майже на вулиці, зміг вирватися з цього кола. "Випадок цікавий тим, що він жив на вулиці, пішов в АТО, вирвався з цього середовища, став повноцінним членом суспільства", - каже юрист.

За законом Андрій, як учасник бойових дій, має першочергове право на забезпечення житлом, а також на першочергове отримання землі для індивідуального будівництва. Утім, в запорізькій мерії відмовилися коментувати ситуацію з добровольцем. Юристи центру правової допомоги кажуть, що навіть в менш складних випадках добитися виконання закону про статус ветеранів війни дуже важко. Та правозахисники взялися за справу АТОшника.

"Ми воюємо за Батьківщину, вони - за гроші", - каже Андрій про АТО, маючи на увазі російсько-терористичні війська. Однак, на тлі митарств добровольця фраза перестає бути такою однозначною. Чи, дійсно, вона про зовнішнього ворога?

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme