У Харкові заочно судитимуть трьох обміняних терористів, які обстріляли гуртожиток і базу відпочинку

Харківський суд дозволив почати процедуру спецрозслідування стосовно трьох підозрюваних у теракті

У Харкові заочно судитимуть трьох обміня…

Як передає Depo.Харків, про це йдеться в ухвалі Київського районного суду Харкова від 28 лютого 2017 року.

Суд розглянув клопотання старшого слідчого Управління СБ України в Харківській області про здійснення спеціального досудового розслідування відносно двох громадян України та одного росіянина, яких підозрюють у скоєнні терористичних актів та незаконному поводженні зі зброєю.

Згідно матеріалів справи, двоє терористів (один із українців і росіянин) у ніч із 2 на 3 серпня 2014 року обстріляли гуртожиток держпідприємства "Харківський бронетанковий завод" на вулиці Колтова, 222 з малогабаритного ручного реактивного вогнемета "МРО-А". При цьому забирав злочинців із місця скоєння теракту на той момент чинний працівник Служби безпеки України. Однак, як вважає слідство, працівник СБУ не знав про мету поїздки та не був обізнаний із планами терористів.

У судовій ухвалі зазначається, що працівник СБУ, "будучи не обізнаним у злочинних намірах", очікував злочинців на місці скоєння теракту для того, щоб вивезти їх звідти. "При цьому наявність у нього службового посвідчення працівника Служби безпеки України, згідно спільного злочинного наміру підозрюваних, повинно було забезпечити безперешкодний проїзд містом та відвернення підозри у випадку контакту з співробітниками правоохоронних органів", - наголошується в тексті рішення.

Слідство також встановило, що чоловік, який безпосередньо здійснив постріл із гранатомета, 31 липня 2014 року на проспекті Гагаріна, 92 "незаконно прийняв" два автомати Калашникова, вісім магазинів до автоматів Калашнікова споряджених набоями калібру 5,45 мм у кількості 237 штук, пістолет "Макарова", а також одну гранату РГД-5 із одним запалом УЗРГМ-2, одну гранати РГ-42 із одним запалом УЗРГМ, сім 40-мм гранатометних пострілів ВОГ-25 та малогабаритний реактивний вогнемет МРО-А. Зброю він зберігав у себе за місцем проживання. Її вилучили під час обшуку 16 серпня 2014 року.

Крім цього, розслідування встановило, що в ніч з 15 на 16 серпня 2014 року росіянин та другий українець у селищі Мартове Печенізького району Харківської області обстріляли з гранатомета РПГ-26 житловий корпус бази відпочинку "Еллат", де знаходилися співробітники зведеного загону особливого призначення ГУ МВС України в Дніпропетровській області. Одразу після пострілу зловмисників затримали працівники СБУ.

16 серпня 2014 року правоохоронці також затримали третього учасника злочинної групи, громадянина України, який скоїв постріл у будівлю гуртожитку "Харківського бронетанкового заводу".

18 серпня усіх трьох взяли під варту. Однак 12 вересня 2014 року прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, винесено постанови про закриття кримінальних проваджень стосовно цих чоловіків.

Підозрювані вийшли із СІЗО. 28 жовтня 2014 року постанови про закриття справ скасував щодо них заступник прокурора Харківської області. 1 жовтня 2014 року вони не з'явилися за повісткою й були оголошені в розшук.

"На даний час у кримінальному провадженні проведено всі можливі слідчі (розшукові) дії і зібрані під час досудового розслідування докази є достатніми для складання обвинувального акту, однак завершити досудове розслідування не виявляється за можливе, оскільки підозрювані переховується від органів слідства та суду", - йдеться в судовому рішенні.

За даними слідства, підозрювані постійно перебувають на території Росії.

Вивчивши докази у справі, суд ухвалив клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування задовольнити, дозволити слідчому відділу Управління СБ України в Харківській області здійснювати спеціальне досудове розслідування стосовно трьох підозрюваних.

У той же час джерела Depo.Харків у правоохоронних органах Харківщині повідомили, що всі троє підозрюваних ще у 2014 році були обміняні на українських військових, котрі були взяті в полон на Донбасі. Кримінальні провадження щодо підозрюваних закривалися тимчасово, щоб отримати юридичну можливість випустити їх із СІЗО та завершити процес обміну. Пізніше провадження були поновлені, щоб унеможливити повернення цих осіб на територію регіону. Уточнити, на кого саме були поміняні підозрювані на цей час не видається можливим.

Джерело уточнило, що початок спеціального досудового розслідування є першим етапом заочного засудження вказаних підозрюваних.

Всі новини Харкова сьогодні читайте на Depo.Харків

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme