НАЗК береться за перевірку е-декларацій заступників міністрів

Заступник голови Національного агенстства з питань запобігання корупції Руслан Радецький цього тижня ініціюватиме початок повної перевірки електронних декларацій всіх заступників міністрів.

Про це він заявив на прес-конференції у понеділок, повідомляє Depo.ua з посиланням на Укрінформ.

"Цього тижня я також буду пропонувати членам Нацагентства проект рішення про початок повної перевірки усіх заступників міністрів", - сказав Радецький.

Він нагадав, що згідно з Порядком повна перевірка починається з рішення НАЗК, яким надається доручення членам Нацагентства провести повну перевірку декларацій суб'єктів декларування через працівників відповідного структурного підрозділу агентства. Початком здійснення повної перевірки декларації є день, наступний за днем прийняття рішення. Про початок перевірки суб'єкта декларування повідомляють через електронний кабінет у день ухвалення рішення.

Радецький також нагадав, що наразі тривають перевірки декларацій президента, прем'єр-міністра, голови ВР, членів уряду.

За словами заступника голови НАЗК, під час перевірки передусім проводиться аналіз відомостей про об'єкти декларування, зазначені в декларації - їх порівняють з відомостями в реєстрах інших баз даних органів державної влади, у разі необхідності направлять запити суб'єктам декларування з проханням надати ту чи іншу інформацію.

Останнім етапом буде ухвалення рішення НАЗК про результати перевірки. За зазначення завідомо недостовірних відомостей у декларації складатиметься адміністративний протокол і направлятиметься до суду для притягнення державного службовця до адміністративної відповідальності. Як пояснив Радецький, якщо буде виявлено розбіжність на суму, меншу від 400 тис. гривень, то законом передбачена адміністративна відповідальність і штраф до 42 тис. 500 гривень, якщо ж вона перевищить цей поріг, НАЗК передаватиме документи до НАБУ для відкриття кримінального провадження.

Заступник голови НАЗК нагадав, що повна перевірка триває 60 днів і може бути продовжена ще максимум на 30 днів.

Радецький запевнив, що ніхто з посадовців, чиї декларації згідно із законом мають бути перевірені, не уникне цього.

"Ми будемо поступово спускатися згори донизу. У міру проведення перевірки попередніх будемо спускатися вниз до інших посадових осіб", - зазначив він.

Нагадаємо, що 10 березня НАЗК розпочало повну перевірку декларацій 11 чиновників-корупціонерів.

1 листопада завершився перший етап електронного декларування статків, коли звітували топ-чиновники. Вся Україна була вражена багатства, зокрема готівковими коштами, політичної та чиновничої еліти. А до 1 квітня електронні декларації мають подати навіть ті посадовці, які звільнилися до початку першої хвилі е-декларування, зокрема й члени уряду Арсенія Яценюка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme