CNN показав фільм-"бомбу" про могутність Путіна

У США на телеканалі CNN вийшов документальний фільм про президента Росії Володимира Путіна "Наймогутніша людина у світі"

Автор фільму журналіст, політичний аналітик і редактор Newsweek Фарід Закарія за годину описав політичну кар'єру Путіна, пояснив причини можливого втручання Росії у вибори США, розповів, чому називає російського президента наймогутнішим у світі, і попередив Дональда Трампа, що той не розуміє Путіна.

"Агент КДБ без душі"

"Я не можу передбачити дій Росії. Це головоломка, загорнута в таємницю, загорнуту в загадку", - з цієї цитати Вінстона Черчілля Закарія почав фільм. Щоб зрозуміти Путіна, говорить журналіст, треба згадати падіння Берлінської стіни, коли співробітник КДБ Володимир Путін залишився в один в Дрездені, у штабі відомства, оточеному натовпом демонстрантів. Відтоді повсталий натовп назавжди залишиться для нього головним страхом, а розпад СРСР - внутрішнім приниженням, розповідає журналіст. "Перемогти страх він вирішив тотальним контролем", - закінчує Закарія.

Після розпаду СРСР на Росії почалася бідність. "Єльцин нестабільний. Росія почала вимагати нового лідера", - описує журналіст кар'єрний злет Путіна від помічника мера Санкт-Петербурга Анатолія Собчака до прем'єр-міністра, а потім і президента. "Країна закохалася в нового президента. Але, що ще більш дивно, в нього закохалися США", - описує автор фільму відносини Путіна з президентом США Джорджем Бушем-молодшим, який зізнавався, що "побачив душу в очах Путіна".

Медовий місяць скінчився, коли російський президент зустрів Гілларі Клінтон, яка тоді була сенатором від Нью-Йорка. Через її слова про те, що Путін - агент КДБ, а значить у нього не може бути душі, він затаїв на неї вічну образу, розповідає Закарія. "Він зневажає Гілларі", - резюмує біограф Путіна Марія Гессен. Через 10 років після вступу Путіна на посаду президента для російсько-американських відносин трапилася точка неповернення, в тому числі через Клінтон, стверджує Закарія.

Перемога страху контролем

Все почалося з "арабської весни", вбивства лівійського лідера Муаммара Каддафі і відставки президента Єгипту Хосні Мубарака - Путін побачив себе на їхньому місці, розповідає журналіст. Після цього почалися протести на Болотній і Сахарова, які підтримала в тому числі і Гілларі Клінтон. Як стверджує Закарія, Путін звинуватив її в організації цих протестів, а хакерська атака на передвиборний штаб Клінтон у 2016 році стала особистою помстою російського президента.

У підсумку в 2016 році Путіну вдалося домогтися навіть більшого - президентом став Дональд Трамп, який неодноразово схвально висловлювався про російського президента. "Якщо Трамп скомпрометований, це не можна залишити просто так", - говорить автор фільму. Серед головних подій в політичному житті Путіна журналіст називає вбивства Анни Політковської, Олександра Литвиненка і Бориса Нємцова. Американський історик, фахівець з Росії Стівен Коен каже у фільмі, що роль Путіна у всіх цих вбивствах "була велика", сенатор Джон Маккейн прямо стверджує, що за вбивства відповідальний особисто Путін.

Закарія використовує у фільмі монтаж інавгурації Путіна у 2012 році, коли кортеж президента їхав порожнім центром Москви, а в іншій частині міста поліція затримувала опозиціонерів. "Путін контролює на Росії все", - робить висновок журналіст. Він в тому числі міркує про можливе багатство Путіна і наводить слова засновника фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера, який оцінював статок Путіна у 200 мільярдів доларів.

Закарія також взяв інтерв'ю у прес-секретаря президента Дмитра Пєскова, який у фільмі спростовує всі заяви. Сам Пєсков назвав пропозицію взяти участь в зйомках "позитивною", але припустив, що в цілому фільм не вийде за рамки "істеричного емоційного фону".

Зробити Росію great again

Основна думка, яку підкреслює автор фільму, полягає в тому, що американці погано розуміють Росію і ставлення росіян до президента. Приєднання Криму стало на Росії приводом для гордості, а ставка на національну міць, антизахідна риторика і підконтрольні ЗМІ допомогли Путіну досягти рекордного рейтингу схвалення, пояснює журналіст глядачам CNN. Закарія при цьому зазначає, що риторика Трампа багато в чому схожа з путінською.

Журналіст закінчує фільм монологом, в якому пояснює, чому він називає Путіна наймогутнішою людиною у світі. За його словами, і США, і Китай набагато сильніші держави, ніж Росія, але могутність президента визначається не тільки світовим впливом країни, але і можливістю проводити внутрішню політику без обмеження іншими інститутами і політичними силами. Створена Путіним "вертикаль влади" робить його в цьому сенсі "наймогутнішою людиною у світі", говорить журналіст.

"Путін розуміє Росію, але він розуміє і світ. Путін розуміє нас дуже добре, у зв'язку з чим виникає серйозне питання: чи розуміємо його ми і Дональд Трамп?", - закінчує фільм журналіст.

Нагадаємо, 13 березня Пєсков заявив, що анонсований фільм CNN про російського лідера Володимира Путіна продовжить подальшу "демонізацію" Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme