Чому влада відмовилася від призову "піджаків"

Схоже, влада відмовилась від ідеї призивати на службу випускників військових кафедр

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чому влада відмовилася від призову "підж…

На початку січня Depo.ua аналізував ситуацію з можливим призовом так званих "піджаків" – офіцерів, які закінчили військову кафедру і не служили в армії. Ми шукали відповідь на запитання: навіщо у ЗСУ вирішили призвати "піджаків"? Ми цікавились думкою військових про логіку ЗСУ, необхідність призову і варіант "відкосити". Ми намагались з'ясувати: скільки зароблятимуть призвані до армії "піджаки"?

Однак, попри всі розмови, декларації намірів, плани і перспективи, даний процес якось непомітно затихнув.

Нагадаємо, що спочатку про таку ініціативу розповів начальник Генштабу Віктор Муженко: "Нам необхідно систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу. Зокрема, це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9-10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який повинен ефективно використовуватися".

Пізніше заступник начальника Головного управління персоналом Генерального штабу Збройних сил України полковник Марк Андрусяк в ефірі радіо "Армія ФМ" заявив наступне: "Ми передбачаємо такий вид служби, як "військова служба за призовом осіб офіцерського складу". Термін призову – 18 місяців. Це люди, які закінчили кафедру військової підготовки, але не проходили військової служби. Призов проводитиметься щоквартально, і перший набір буде в лютому".

У Генштабі також повідомляли, що до законодавство вже внесені всі необхідні зміни, які забезпечують проведення призову офіцерів запасу, а Президентом України Петром Порошенком підписаний Закон, який гарантує збереження місця роботи, посади і середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Однак, як виявилося, на цьому все і завершилось. Для реалізації даного задуму залишалось лише міністру оборони Степану Полтораку видати відповідний указ, але він його досі не видав.

Не знайшовши про це жодної інформації у відкритих офіційних джерелах, Depo.ua звернувся за коментарем до першого заступника військового комісара Закарпатської області підполковника Миколи Журавльова.

"Станом на сьогодні ситуація залишається точно такою ж самою, які і була на початок року. Ніхто жодних дій у цьому напрямку не вчиняє і ситуацію не рухає" – прокоментував для нас стан справ пан Журавльов.

Якщо так, тоді виникає цілком логічне запитання: навіщо влада анонсувала цей процес, а потім тишком-нишком згорнула його? Відповідь на це питання складатиметься з двох частин. Перша: якщо даний процес було проанонсовано, значить були певні плани його реалізації.

Однак, судячи з усього, промоніторивши ситуацію, влада дуже швидко зрозуміла, що реалізувати задумане буде дуже і дуже складно. Адже дуже велика кількість офіцерів-військовокафедровиків проявляла неприховане небажання полишати свої роботи і ризикувати кар'єрами заради незрозумілих перспектив в армії. Особливо в часи, коли армія на 100% стала контрактною і без їхньої участі цілком може обійтись.

Хоча, цілком можливо, що випуск в маси інформації про призов "піджаків" і був тим самим моніторингом ситуації. Тобто, згадані вище заяви представників Генштабу робились не з метою анонсу процесу, а з метою моніторингу настроїв серед випускників військових кафедр.

А отримавши невтішні відгуки, владою було прийняте цілком логічне рішення – не нагнітати ситуацію і спустити все "на гальмах". Або, принаймні, поставити "на паузу". Воно й зрозуміло: навіщо починати те, від чого майже всі поголовно "коситимуть"? Вірно: нема для чого. Адже всі ті, хто не хотів до армії, туди не потрапили. І зараз буде так само.

А з іншого боку: сьогодні в армії й справді існує брак офіцерів, тому проблема так і залишається не вирішеною і рано чи пізно потребуватиме радикальних дій. Тому, цілком можливо, що незабаром влада повернеться до цього питання. Або придумає іншу схему вгамування кадрового офіцерського голоду в Збройних силах України.

Ось, наприклад, міністр оборони Степан Полторак через свою сторінку у мережі Фейсбук звернувся до офіцерів запасу із закликом: "Звертаюся до офіцерів запасу, – тих, хто за вислугою років отримали пенсійне забезпечення від держави житло та пільги та перебувають на заслуженому відпочинку. Ви пройшли бойовий шлях, набули досвіду, який так необхідний нашій армії. Звертаюсь до вас, взяти приклад із добровольців. Нам вже вдалося сформувати армію, вдвічі більшу, завдяки добровольцям. Та наша боротьба ще триває, загрози незалежності існують. Якщо вам дозволяє вік та стан здоров'я, закликаю повернутися до лав Збройних Сил: нам потрібен ваш досвід та знання. Ми чекаємо на вас у непростий для країни час!"

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme