Вчені довели, що негроїдна раса більш схильна до ожиріння

Міжнародна група дослідників під керівництвом фахівців Національних інститутів охорони здоров'я США вперше виявила ген, який відповідає за схильність до зайвої ваги у корінних африканців і афроамериканців. Виявилося, що приблизно 1% чорношкірого населення Африки є носієм генетичного варіанту (алелі), що збільшує ризик розвитку ожиріння

Про роботу генетиків повідомляється на сайті EurekAlert!, передає Depo.ua.

Вчені скористалися методом повногеномного пошуку асоціацій (GWAS), при якому порівнюються геноми різних груп населення. Якщо у групи зі схильністю до певного захворювання частіше виявляються які-небудь алелі, ніж у здорових людей, то останні називають асоційованими з даною хворобою. В даному випадку дослідники шукали генетичні варіанти, пов'язані з ожирінням.

Генетики проаналізували геноми 1624 жителів Західної Африки, а потім провели повторне дослідження серед великої групи афроамериканців.

Згідно з результатами дослідження, зміни в послідовності ДНК в околицях гена, що кодує білок семафорін-4D, призводять до збільшення середньої ваги людини приблизно на три кілограми. Цей аллль відсутній у європейців і азіатів.

Cемафорін-4D бере участь в системі передачі біохімічних сигналів усередині клітини і сприяє утворенню T-клітин імунної системи. Виявлені вченими мутації зачіпають регуляторну послідовність ДНК, яка називається енхансером, який здатний підсилювати активність пов'язаного з ним гена.

Нагадаємо, шотландські вчені з'ясували, що на ожиріння впливає також і регулярне недосипання.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme