Скандальні висотки на Микільській Слобідці в Києві добудують повністю

Державна корпорація "Укрбуд" планує повністю добудувати житловий комплекс "Сонячна Рів'єра" на Микільській Слобідці

Скандальні висотки на Микільській Слобід…

Про це повідомляє Depo.Київ з посиланням на розслідування програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та каналу "UA:Перший".

Попри кількарічне протистояння громади, міська влада дала дозвіл на добудову двох будинків ЖК на Микільській Слобідці. А забудовник не відмовляється від своїх попередніх планів і має намір звести усі висотки комплексу.

Будинки зводять у стометровій прибережно-захисній смузі, де будівництво заборонене, на території, яка за Генпланом є зеленою зоною. Крім того, земля під двома недобудами – це пам'ятка ландшафту.

Однак інвестори зазначають, що будівництво є законним і має завершитися. При цьому вони не виключають, що зведуть не лише розпочаті два будинки, а реалізують цілий комплекс висоток на березі.

Додамо, що 15 грудня 2016 року "Укрбуд" викупив земельну ділянку під двома будинками у рекреаційній зоні на Микільській Слобідці, а 17 лютого 2017 року Департамент містобудування та архітектури видав містобудівні умови для добудови 2 будинків.

Голова ради директорів "Укрбуду" Юрій Пелих заявляє, що у цьому місці протікає не Дніпро, а Русанівська протока, частина річки Десенки, де будувати можна за 50 м від води. А рекреаційну зону він називає смітником.

Мер Києва Віталій Кличко переконаний, що два розпочаті будинки треба добудувати. У свою чергу Пелих наголошує, якщо зможуть добудувати перші 2 будинки, то з іншими проблем не буде.

Таким чином "Укрбуд" планує звести цілий комплекс, яким його запланували з самого початку, пише "Українська правда. Київ".

Нагадаємо, скандальне будівництво комплексу "Сонячна Рів'єра" на Микільській Слобідці веде Державна будівельна корпорація "Укрбуд" і екс-депутат Київради Максим Микитась. Місцеві мешканці неодноразово влаштовували акції протесту на будівництві.

Активісти і місцеві мешканці наголошують: будівництво ведеться з порушеннями. Зокрема, щоб надати легальних форм будівництву в забороненій 100-метровій зоні Дніпра, було створено висновок "Інституту Генерального плану міста Києва" – про те, що насправді це не берег "великої ріки" Дніпро, а лише "середня річка" Десенка, і захисна смуга тут становить тільки 50 метрів.

У Патріаршому соборі, що на вулиці Микільсько-Слобідській, біля якого ведеться скандальне будівництво житлового комплексу, з'явились тріщини. У компанії запевнили, що має намір передати землю біля Патріаршого собору у дар церкві і допомогти храму, який після скандальної забудови пішов тріщинами, з ремонтом.

У квітні 2015 року Київський апеляційний господарський суд заборонив будівництво на вул. Микільсько-Слобідській у Дніпровському районі Києва. Однак 9 червня 2015 року цей же суд скасував цю заборону.

Наприкінці липня 2015 року мер Києва Віталій Кличко запевнив, що скандальне будівництво на вулиці Микільсько-Слобідській заморожене.

У серпні 2015 року Кличко наголосив, що без погодження з громадою будівництва на Микільській Слобідці не буде.

Однак на другий день після виборів мера Києва – 17 листопада 2015 року – скандальне будівництво на вулиці Микільсько-Слобідській відновилось.

Згодом "Укрбуд" заявив, що призупиняє будівельні роботи до відкритої презентації проекту та його обговорення з місцевим жителям. Лише після цього корпорація обіцяла ухвалили рішення про подальшу долю об'єкта.

Наприкінці листопада 2015 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що будівництво на Микільській Слобідці має бути зупинене. Мовляв, без громадських слухань та згоди громади продовжуватися не буде. Попри це на початку грудня "Укрбуд" влаштував передсвятковий розпродаж нежитлових приміщень у скандальних будинках на Лівобережці.

22 грудня корпорація "Укрбуд" заявила, що відмовиться від будівництва 13-секційного житлового будинку на Микільській Слобідці – замість нього зведуть три висотки.

11 травня 2016 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України заявила, що анулювала дозвіл ТОВ "Терра капітал" на будівництво житлово-офісного комплексу "Сонячна Рів'єра". "Укрбуд" оскаржував це рішення.

У листопаді 2016 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що столична вдала розглядає можливість введення експлуатацію ЖК "Сонячна Рів'єра" за умови зниження поверховості.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme