UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Кремль забрехався: Російський журналіст побачив "нестиковки" з листом Януковича до Путіна

Російський журналіст Олексій Венедиктов вказав на дивність в заяві Генпрокуратури Росії про те, що російське керівництво не отримувало листа від екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести війська

Про це він сказав в ефірі "Еха Москви", передає Depo.ua.

Він нагадав, що 3 березня 2014 року відбулося засідання Ради безпеки ООН, на якому постпред РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що президентом Росії було отримано звернення Віктора Януковича з проханням "використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України". Журналіст підкреслює, що ця заява Чуркіна є в стенограмі засідання, опублікованій на сайті Ради безпеки.

"Лист. Відомо, що 3 березня 2014 року відбулося засідання Ради безпеки ООН. Нагадаю, тільки-тільки - Крим. У Раді безпеки Віталій Чуркін - і у мене в руках стенограма, знята з сайту Ради безпеки (це не якась газета "Правда Києва"), це сайт Радбезу офіційний, де викладається промова Чуркіна: "Сьогодні я уповноважений повідомити також, - увага! Слово "уповноважений" важливе, - президентом Росії отримано таке звернення президента України Віктора Януковича". Я цитую заяву президента Януковича. Я не буду все його читати, тільки останній абзац: "... У зв'язку з цим звертаюся до президента Росії Володимира Путіна з проханням використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, світу, правопорядку, стабільності і захисту населення України. Віктор Янукович. 1 березня 2014 року". "Шановні колеги, - продовжує Віталій Чуркін, я маю можливість продемонструвати всім присутнім фотокопію оригіналу цього звернення президента України до президента Росії" - кінець цитати. Це ви самі можете знайти на сайті Ради безпеки", - зазначив журналіст

Венедиктов наголошує, що невдовзі після смерті Чуркіна російська Генеральна прокуратура пише українськiй, що ні в адміністрацію президента Росії, ні в Раду Федерації федеральних зборів Російської Федерації заяви Януковича з проханням використовувати збройні сили Російської Федерації на території України не надходило і цими державними органами не розглядалося.

"Так ось про цей лист, який називається заява, звернення або лист — таки вiн був чи його не було?" — запитує російський журналіст.

Він вказує, що тепер, після смерті Чуркіна, запитати про це можна тільки у Януковича, Путіна чи Лаврова.

Нагадаємо, що в лютому 2017 року сам Янукович раптово заявив, що російські війська до України він не запрошував.

Згодом Генпрокуратура Росії надіслала на адресу ГПУ листа в якому зазначається, що що ні Адміністрація Президента Росії, ні Совєт Федерації не отримували ніякого листа Януковича про використання військ Росії на території України.

Про прохання Януковича ввести війська в Україну 4 березня 2014 року на засіданні Радбезу ООН заявляв навіть постпред Росії Віталій Чуркін.

9 грудня у ГПУ заявили, що екс-президент України Віктор Янукович офіційно є підозрюваним у державній зраді. Відповідну усну заяву під час слухань у Святошинському райсуді зробив і сам генпрокурор Юрій Луценко 28 листопада.

Крім того, Януковича підозрюють в огранізації убивств демонстрантів на Майдані Незалежності та економічних злочинах.

23 січня, коли Янукович укотре не явився на допит у ГПУ, його відмовився прийняти уточнену підозру у вчиненні державної зради.

А 30 січня екс-президент запевнив, що готовий свідчити лише з Ростова, але не поїде в Україну, бо тут не розслідують "замахи" на його життя в лютому 2014 року.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme