Ідейні натхненники "госпітальних майданів" боролись не за лікарні, а за свій бізнес, - Коровій

Нещодавно Вінниччиною прокотилася хвиля "медичних майданів"

Ідейні натхненники "госпітальних майдані…

Дискусія навколо теми госпітальних округів – штучна. Про це в інтерв'ю "РЕАЛу" повідомив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій, передає Depo.Вінниця.

Нещодавно Вінниччиною прокотилася хвиля "медичних майданів". Міністерство охорони здоров'я вважає, що в області була недостатньою роз'яснювальна робота, а обласна влада вважає, що саме в цьому недопрацювало міністерство.

"З одного боку, МОЗ не подбав про інформованість населення, а з іншого - розмови велися за відсутності будь-якої нормативної бази. Я можу сказати, що реформа рухається. Але пріоритети знаходяться в дещо іншій площині, ніж це намагаються подати", – переконаний Коровій.

Як повідомив голова ОДА, у Мін'юсті зареєстровано положення про госпітальних округах від 20 лютого. Відповідно до цього документа, округ не є ні окремою організаційно-правовою структурою, ні окремим юрособою, ні суб'єктом господарювання. Але при цьому він створюється за конкретними критеріями районними радами та радами ОТГ, причому, з 2018 року

"По суті, госпітальний округ - це функціональне об'єднання медичної спільноти. Це майданчик, де представники лікувальних закладів за круглим столом самі обговорюють програму довгострокового розвитку галузі. Тим часом, коли ми збиралися з медактивом деяких районів, я чув від чиновників галузі охорони здоров'я дивовижні фрази, типу "нам не потрібно ніякого округу". Я погоджувався: не хочете - не створюйте ... Ніхто не збирається адміністративно "заганяти" райони в конкретні округи", – каже голова ОДА.

"Тепер найцікавіше. Якщо не сформований госпітальний округ, то не буде юридичних підстав лікувальним закладам звертатися в МОЗ, а міністерству допомагати фінансами. Таким чином, будь-який район може відмовитися від госпітального округу, але не отримає нового обладнання", – аргументує Коровій необхідність створення округів.

На завершення розмови Валерій Коровій висловив ще деякі думки.

"Чому ж тоді медики і депутати так активно виступали "проти закриття"? Давайте будемо реалістами. У кожному райцентрі сформувався якийсь навкололікарняний бізнес - це і приватні послуги, і аптеки, і поставки харчування за бюджетні гроші. При найменшій спробі або розмовах про зміни представники цього бізнесу запускають дезінформацію, щоб захиститися від реформ і зберегти можливість заробляти як і раніше. Тому якщо говорити про ідейні натхненників мітингів, то вони не стільки "боролися" за збереження самої лікарні або її статусу, скільки свого бізнесу. І потрібно відкрито це визнати...", – сказав голова ОДА.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme