Цікавий факт про Одесу та область: перша "швидка" в Одесі з'явилася через кістку від риби

Перша "швидка допомога" європейського рівня з'явилася в місті завдяки графу Толстому

Цікавий факт про Одесу та область: перша…

Одеська "швидка" була відкрита з ініціативи графа Михайла Толстого і створена за образом і подобою віденської. Якось його дочка вдавилася рибної кісткою, і графу довелося об'їздити майже всі одеські лікарні, щоб знайти лікаря, який зумів допомогти дівчинці. Після цього Толстой задумався про те, що непогано б в Одесі створити медичну службу, співробітники якої виїжджали б до хворих на першу вимогу.

Через деякий час він вирушив до Відня і провів там більше місяця, вивчаючи роботу тамтешньої станції "Швидкої допомоги". Більш того, граф не просто спостерігав, а здійснював виїзди на виклики разом з санітарами. Повернувшись до Одеси, він виділив 100 тисяч рублів золотом і домігся від міської управи дозволу на будівництво першої станції "Швидкої допомоги".

У 1903 році на території старої міської лікарні в Валиховский провулку з'явилися дві будівлі з їдальнею і ванною і кілька гаражів для санітарних карет.

У штаті "швидкої" значилися 7 лікарів, 6 санітарів, кучера, швейцар, двірник і кухарка.

Виклики черговий, як і зараз, брав по телефону. Йому потрібно було повідомити адресу і симптоми захворювання. Бригада, що складається з лікаря, санітарів і кучера, виїжджала протягом 20-30 секунд днем і 1-2 хвилин вночі.

Всі новини Одеси читайте на Depo.Одеса

 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme