• USD 39.6
  • EUR 42.3
  • GBP 49.1
Спецпроекты

Глосарій мемів тижня. Підземні танкові родовища та Путінська устриця

Сім нових слів та словосполучень, які поповнили словник української мови завдяки креативу користувачів Інтернету за сім останніх днів
Реклама на dsnews.ua

"ДНР-паспортизація" клоунів - кампанія із набуття фейкового "громадянства" квазідержавного утворення ДНР найбільш скандальними російськими шоуменами-фріками. Започатковану відомим телеклоуном Іваном Охлобистіним під кінець минулого року традицію продовжив не менш одіозний паяц Нікіта Джигурда, який 9 березня 2017 р. прибув у окупований Росією Донецьк, аби написати заяву на отримання "паспорта ДНР", тут же в пафосній атмосфері цей жаданий "документ" і отримав. На думку знавців "ватного" шоу-бізнесу, "ДНР-паспортизація" клоунів є логічним пропагандистським продовженням російської паспортизації окремих голлівудських зірок, тільки в більш карикатурному вигляді.

Насірове диво - неймовірне зцілення відстороненого голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова, яке сталося 6 березня 2017 року у приміщенні Солом'янського районного суду міста Києва. Ця чудасія супроводжувалася не лише чітким прямоходінням хворого, який ще кілька годин до того був прикутий до ліжка та вмирав від задухи у судовій залі, але й запереченням власного інфаркту та відповідної кардіологічної операції у клініці "Феофанія". Шанувальники сценічного мистецтва звернули особливу увагу на антураж, в якому відбулося Насірове диво: головний герой, що впевнено йшов під об'єктиви відео- та фотокамер, вже не був закутаний у лікарняну ковдру, а, схоже, навмисно вдягнувся у кольори тюремного вбрання найкращих сучасних зразків пенітенціарної системи.

Підземні танкові родовища - досі невідомі геологічній науці поклади танків, БТР, БМП, артилерійських установок, різноманітних систем залпового вогню, а також іншого сучасного озброєння із суто російським маркуванням, видобування якого нібито здійснюється шляхом традиційного підземного розроблення родовищ у вугільних шахтах Донбасу. Таке наукове відкриття планетарного масштабу оголосив світові представник російської делегації у Міжнародному суді ООН Ілля Рогачов 7 березня 2017 року під час судових слухань у Гаазі, які відбулися за позовом України проти Росії за порушення двох міжнародних конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Масштаби видобутку із Підземних танкових родовищ, який розпочався з 2014 року, дійсно вражають - лише одних танків на озброєнні терористичних "ДНР" і "ЛНР" перебуває більше, ніж сукупна танкова міць сухопутних військ Німеччини, Франції та Чехії.

Половинчастий "гумконвой" - намір Росії вдвічі зменшити постачання на окуповані терени Донбасу продовольства, зброї, військової амуніції та паливно-мастильних матеріалів, що протягом останніх трьох років стабільно здійснюється під прикриттям надання так званої "гуманітарної допомоги". Офіційне оголошення про це зробив 9 березня 2017 року заступник міністра МНС РФ Володимир Артамонов, пославшись на досягнуте покращення гуманітарної ситуації в підконтрольних Росії окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). Втім, інтернет-дослідники сучасного російського гуманізму впевнені, що Половинчастий "гумконвой" - лише певний відволікаючий маневр у інформвійні, аби справити потрібне враження на довірливу західну публіку, у якої сам вибухонебезпечний зміст білих КАМАЗів вже давно не викликає жодних сумнівів.

Реклама на dsnews.ua

Путінська устриця - ферма з вирощування мідій і устриць під офіційною назвою "Південна цитадель", що займає тисячу гектарів акваторії Чорного моря поруч із грандіозним палацом президента Росії Володимира Путіна в місті Геленджик Краснодарського краю РФ. Як з'ясували журналісти російського видання "Ведомости", з початку березня 2017 року обидва геленджикських активи вже записані на одного власника - Олександра Пономаренка, якого називають не інакше, як завгоспом Путіна. На думку експертів-кремлезнавців, Путінська устриця виконуватиме, як мінімум, три важливі функції. По-перше, задовольнятиме вишукані гастрономічні забаганки хазяїна Кремля. По-друге, фізично закриватиме будь-які підступи до геленджикського палацу Путіна з моря. Ну а, по-третє, під такою новою назвою можна сміливо збиратися всім путінським друзям, повністю відмовившись від відомого, але дещо затасканого голлівудського бренду.

Сбербанк-стоп - синхронна реакція української влади та громадськості на рішення "Сбербанку Росії" від 7 березня 2017 року обслуговувати в своїх відділеннях клієнтів, що надають "паспорти" самопроголошених "ДНР" і "ЛНР". Акція супроводжується ініціюванням з боку Кабміну та Нацбанку України невідкладного введення санкцій проти як "Сбербанку", так і інших фінансових установ країни-агресора включно із забороною їхнім українським "дочкам" повертати кошти в Росію своїм материнським структурам. Відтак Сбербанк-стоп, по суті, означатиме старт реальної його націоналізації, чого давно домагаються українські громадські активісти.

Хід додонським конем - несподіваний поворот у справі біглого українського судді Миколи Чауса, який, перебуваючи під арештом у Молдові та чекаючи екстрадицію на Батьківщину, звернувся до молдовського президента Ігоря Додона із проханням надати йому політичного притулку. Знавці геополітичної шахівниці вбачають, що така гра у виконанні одіозного Чауса не позбавлена логіки, зважаючи на відому пропутінську позицію Додона та демонстративне його бажання у всьому подобатися Москві. Щоправда, поки невідомо, чи призведе Хід додонським конем до бажаних для Чауса наслідків, а головне, як саме доводитимуть у Кремлі дисидентство відвертого судді-хабарника. Хіба що оголосити його манеру зберігати валюту у трилітрових банках із подальшим закопуванням їх на городі справжнім надбанням "руского міра".

    Реклама на dsnews.ua