Стало відомо, чому в Гаазі не підняли питання російської окупації

Українська сторона свідомо не поставила перед Міжнародним судом ООН питань російської агресії та окупації української території, аби зміцнити свою юридичну позицію, а також уникнути звинувачень в політизації судового процесу

Про це заявила голова української делегації в МС ООН, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль у коментарі "Дзеркалу тижня", передає Depo.ua.

"Насправді ми не хочемо, щоб Україну звинуватили в маніпулюванні судом і політизації судового процесу. Це Росія намагається подати процес як політичний. Мовляв, Україна подала до суду, щоб замінити інші формати пошуку врегулювання конфлікту", – зазначила заступник міністра, відповідаючи на питання про критику з приводу її виступу на судових слуханнях у Гаазі.

За словами Зеркаль, Міжнародний Суд ООН – дуже консервативна інстанція. В той же час, Росія намагається послабити українську позицію саме питаннями юрисдикції.

"Тому ми вирішили діяти в надійних юридичних рамках, встановлених двома конвенціями, за якими ми ініціювали цю справу проти Росії. Для нас важливо отримати результат, а не схвальну оцінку Facebook-спільноти. Тому ми свідомо не ставимо перед Судом питань окупації української території, територіальної належності Криму, наявності чи відсутності російських військ у Донбасі. Ми говоримо про спір як про виключно юридичну справу, в якій шукаємо правового захисту для громадян України", – заявила вона.

Як уточнює видання, поданий Києвом позов до МС ООН не стосується ані окупації Криму Росією, ані російської агресії в Україні, хоча судова справа і має відношення до наслідків дій Кремля.

В цьому випадку, Міжнародний суд не має повноважень розглядати дані питання. В Міжнародному суді ООН Україна може відстоювати свої права лише за окремими міжнародними договорами, в яких і Київ, і Москва раніше визнали його юрисдикцію.

Подібних договорів всього три: Конвенція ООН з морського права, Конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Нагадаємо, 9 березня у Міжнародному суді ООН в Гаазі відбувся останній день слухань у справі "Україна проти Росії".

6 березня в Міжнародному суді ООН Україна представила докази злочинів Росії, а 7 березня свої аргументи представила Росія. Результатом цих слухань має бути ухвала суду - задовольнити чи ні запит України на запровадження тимчасових заходів. Рішення буде остаточним і обов'язковим для виконання всіма сторонами.

Як відомо, 7 березня на слуханнях в Гаазі представники Росії заявили, що бойовики нібито знайшли зброю в шахтах Донбасу, а не отримують її на постійній основі з Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme