Затримання Абдуллаєва в Україні - юридична та політична помилка, - адвокат

Згідно з положенням Євросоюзу про заборону повторного порушення кримінальної діловодства за одним і тим же позовом, влада Узбекистану перевищила свої повноваження і звернулася в Інтерпол з повторним запитом на арешт Абдуллаєва. В результаті юридичної помилки дії українських силовиків можна назвати неправомірними

Затримання Абдуллаєва в Україні - юридич…

Про це заявив Олівер Улішш, німецький адвокат, і експерт в області міжнародного позовного провадження.

"Узбецька сторона, скориставшись бюрократичними лазівками, зуміла представити нове обґрунтування вже закритої справи і повторно подала заявку в Інтерпол, як "Червоне повідомлення", з метою притягнення до кримінальної відповідальності Акбара Абдуллаєва за нібито новими обвинуваченнями. Що дало обґрунтований з юридичної точки зору привід для офіційного затримання Абдуллаєва, але де-факто дії українських силовиків можна вважати неправомірними, і вся ця ситуація вимагає ретельного розгляду", - заявив Улішш.

Адвокат також зазначив, що Абдуллаєв з 2014 по 2016 роки в статусі політв'язня вже відбув термін в Ташкентській тюрмі в результаті політично мотивованого судового рішення. В період ув'язнення Абдуллаєв піддавався моральному і фізичному тиску з боку узбецької секретної служби.

"Європейський суд з прав людини неодноразово звинувачував Узбекистан в систематичних тортурах ув'язнених і перевищенні службових повноважень, а також утиски інакодумців опонентів. Умови ув'язнення в Узбекистані не відповідають навіть мінімальним вимогам і стандартам ООН. Після арешту і заангажованого суду в 2014 році, перебуваючи у в'язниці, Акбар Абдуллаєв піддавався жорстоким тортурам. До нього навіть не допускали адвокатів і найближчих родичів. Повна ізоляція", - прокоментував експерт.

Нагадаємо, що на початку року українськими силовиками в аеропорту "Київ" був затриманий Акбар Абдуллаєв, родич Іслама Карімова, покійного президента Узбекистану. Влада Узбекистану звинувачує Абдуллаєва в фінансових махінаціях і вже подала офіційний запит на його екстрадицію. За заявою глави прес-служби прокуратури Києва Надії Максимець, Абдуллаєв подав документи для отримання статусу біженця, що буде враховано під час винесення остаточного вироку.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme