Розбитий ніс Палія: Яка "зрада" ховається в громадських радах

Розбитий ніс генерала Палія загострив питання: а яка така "громадськість" засідає при наших міністерствах і відомствах?

Політичний оглядач
Розбитий ніс Палія: Яка "зрада" ховаєтьс…

Відомий активіст Дмитро Різниченко вдарив в обличчя голову громадської ради генерала Віктора Палія. Конфлікт виник через те, що представники старшого покоління заступилися за "георгіївську стрічку". Мовляв, не можна називати їх колорадськими. Як завжди буває, соцмережі розділилися на прихильників патріота і захисників сивочолих ветеранів. Перших – більше, інші нагадували, що Різниченко не вперше втрапляє в бійки.

Утім, для розуміння того, що сталося, потрібно звернутися до витоків. Склад громадської ради при Міноборони обирався зі скандалом. Як писав волонтер Роман Сініцин, досвідчені літні чиновники і крючкотвори на чолі з генералом Палієм "збрили" пару десятків реальних волонтерських організацій, зате протягнули свої бутафорські. У результаті цілий ряд реальних і діючих волонтерських організацій, які зробили для АТО реально багато і продовжують робити зараз, на знак протесту покинули це шапіто. За словами волонтерів, серед 228 організацій, які подались до громадської ради, більшість ― ветеранські пенсіонерські організації. І це - не ветерани АТО.

На той скандал відреагував міністр оборони Степан Полторак. "У зв'язку з резонансом у суспільстві, викликаним виборами нового складу громадської ради Міноборони України, прийнято рішення провести спільну ретельну перевірку усіх документів щодо організації та проведення даних виборів. Міноборони зацікавлене в якісному громадському контролі та формуванні складу громадської ради прозоро, відкрито та публічно", заявив він 24 лютого. Проте, як виявив черговий конфлікт, перевірка чомусь надто затягнулася. А до вимоги сприяти переобранню ГР в Міноборони не дослухалися. То ж маємо, що маємо.

А ще на відео з Будинку офіцерів видно, що під час звіту Держслужби у справах ветеранів, де й стався конфлікт, виступає колишній депутат-комуніст Петро Цибенко. Тобто, виявляється, що держава продовжує фінансово підтримувати організації, які й далі знаходяться під впливом забороненої КПУ? І скільки таких організацій в Україні? Схоже, після цієї бійки відповідним державним органам доведеться прозвітуватися. Бо у нас виходить, що сепаратистські сходняки зривають активісти, а не спецслужби. Їм же доводиться ловити за руку окремих представників громадських рад, які освячують "розпил" бюджетних грошей або закривають очі на дії чиновників з сумнівною репутацією. За часів Януковича громадські ради відігравали бутафорську роль. На жаль, і до нинішніх пролізла достатня кількість пройдисвітів. Що нівелює саму ідею суспільного контролю за владою.

Сподіваємося, що розбитий ніс генерала Палія, приверне увагу ЗМІ до кадрового складу ГР при Міноборони. Насправді, там багато цікавих людей. Приміром, такий собі Володимир Рубан. Але мова навіть не про це. Не так давно СБУ оприлюднила телефонні переговори кількох помічників нардепів, на яких йшлося про підкуп депутатів та про проведення різних сепаратистських заходів. Після цього було багато закликів перевірити всіх помічників народних обранців, бува в їх лави затесалися й інші латентні сепаратисти. Побалакали і все знову затихло. Що з тими Житомирським і Яровою? З помічників їх вигнали, але хіба ж це адекватне покарання? У нас, на жаль, постійно надувають скандальні "кульки", вони цікаві, доки їх медійно "підкачують", а коли здуваються – до них втрачається інтерес. Тому і живемо від скандалу до скандалу…

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme