Чому війну у Приазов'ї поставили "на паузу" (КАРТА)

Маріупольський напрямок традиційно є одним з найбільш гарячих у зоні АТО

Руслан Рудомський
Журналіст відділу «Війна»
Чому війну у Приазов'ї поставили "н…

Depo.ua продовжує відстежувати ситуацію у зоні проведення антитерористичної операції. Аналізуючи події останніх днів, просто неможливо не звернути увагу на чергове загострення у Новоазовському районі.

Взагалі, Маріупольський напрямок традиційно вважається одним з найгарячіших, однак нашим бійцям вдалося змінити акценти так, що події з цього району потрапляють у ЗМІ не в контексті Маріуполя, а в контексті Пікузів (Комінтернового) чи Новоазовська.

Власне, бої у Новоазовському районі поблизу селищ Пікузи (Комінтернове) і Саханка відбуваються майже безперервно, навіть незважаючи на ротацію з боку ЗСУ. Тому ситуація на Маріупольському напрямку за останні тижні практично не змінилася.

Якщо наприкінці січня внаслідок "повзучого наступу" Збройним силам України вдалося взяти у напівкільце Пікузи (колишнє Комінтернове) і впритул підійти до висоти "Дєрзкая", то потім це просування було зупинене. У січні від волонтерів навіть з'являлася інформація про те, що армія зайшла до села, але потім цю інформацію спростували. Як виявилось, насправді наші військові окопалися на західних околицях села і завмерли в очікуванні.

Попри всю логіку подальшого наступу ЗСУ (навіть за "Мінськом-1" Пікузи мають бути українськими), цього самого наступу не відбувається. І найближчим часом не відбудеться, тому що після спадання морозів промерзлий степовий ґрунт розмерзся і на кілька тижнів перетворився на болото. Тому, як мінімум до кінця березня (плюс-мінус) про будь-яке позиційне просування, чи наше, чи терористів, можна забути.

Однак, це не убезпечує нікого від артилерійських обстрілів, які останнім часом набувають обрисів "пінг-понгу".

Так, позавчора, за даними прес-центру АТО, бойовики традиційно відкривали вогонь з легкого озброєння протягом ночі. Після обіду окупанти відкрили вогонь з артилерії калібру 122 мм по Широкиному. Також під мінометні обстріли потрапили позиції ЗСУ в Чермалику. А вчора на Маріупольському напрямку з мінометів різних калібрів окупанти обстріляли Новотроїцьке, Водяне, Павлопіль та Богданівку. З гранатометів та стрілецької зброї – Лебединське, Новогригорівку, Широкине, Чермалик, Водяне, Гнутове.

Джерела з того боку "поребрика" традиційно більш інформативні. Місцеві жителі в тематичних групах ВКонтактє пишуть, що 8 березня протягом всього дня було відносно тихо, але ближче до ночі у Новоазовському районі розпочався справжній бій із застосуванням стрілецької зброї, мінометів, артилерії і бронетехніки.

Аналогічна ситуація спостерігається і щодо подій 9 березня: до вечора відносне затишшя, а вночі серйозний бій. Що характерно, терористи в цих боях несуть серйозні втрати.

Взагалі, за даними блогера Олександра Чернова, в Новоазовській лікарні на 120 ліжкомісць у дні бойових загострень 50 з них стабільно займають російські військові чи їхні місцеві бандити-посіпаки, які називають себе "ополченцями". А останнім часом у Новоазовському районі тільки такі дні й спостерігаються.

В цілому ж ситуація на Маріупольському напрямку не влаштовує обидві сторони. Терористам потрібно відкинути ЗСУ подалі від "Дєрзкої" та Пікузів. Українській же армії також не завадило б просуватися вперед, щоб не відчувати постійний тиск і вогонь терористів. Все це спонукає до того, що при настанні теплої погоди і певного підсихання ґрунту, ситуація ще більше загостриться і ми станемо свідками спроб територіального прориву якщо не з одної, то з іншої сторони.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme