Росія в Гаазі пояснила, чому "Бук" опинився на Донбасі

Британський юрист Семюель Уордсворт, запрошений російською стороною на суд ООН, не бачить доказів того, що Росія передає зброю бойовикам на сході України

На засіданні суду в Гаазі він заявив, що хто б не передавав бойовикам зенітно-ракетний комплекс "Бук", із якого збили "Боїнг" улітку 2014 року, він хотів лише посилити обороноздатність "ДНР" і "ЛНР", повідомляє Depo.ua з посиланням на Лига.net.

У другий день аргументів Російської Федерації в Гаазі Уордсворт не визнав, що "Бук" доставила Росія, а тепер дорікнув українській стороні за неточність формулювань.

"Якщо на Донбас передавався зенітно-ракетний комплекс, який використовували для збиття літака рейсу МН17, то тут я хочу зробити також кілька приміток", – сказав юрист.

"Українська сторона вчора сказала, що в тому випадку, якщо російській стороні відомо про конкретних людей у РФ, які, приміром, допомагали переміщати установку "Бук" в Україну й назад до Росії після трагедії "Боїнга", і безпосередньо в цьому брали участь, то російська сторона зобов'язана провести розслідування й покарати цих людей відповідно до різних положень конвенції", – заявив він.

"Однак озвучене в понеділок звернення української сторони звучало так, що літак було збито саме російською стороною, і ця зміна формулювання викликала нашу реакцію у вівторок", – пояснив Уордсворт.

На його думку, Україна "повинна чіткіше сформулювати", у чому вона звинувачує Росію.

"Хто б не передавав цей комплекс збройним формуванням ДНР/ЛНР, він мав на меті лише посилення оборони ДНР/ЛНР від можливих атак Повітряних сил України", – заявив спікер від РФ.

На його думку, у звинуваченні української сторони відсутні дані про те, які були "наміри" щодо використання "Бука".

Уордсворт заявив, що українська сторона за два дні своїх виступів у суді нібито "не навела жодних фундаментальних доказів" того, що саме Росія передає зброю бойовикам на сході України.

Нагадаємо, 9 березня у Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочався останній день слухань у справі "Україна проти Росії".

6 березня в Міжнародному суді ООН Україна представила докази злочинів Росії, а 7 березня свої аргументи представила Росія. Результатом цих слухань має бути ухвала суду - задовольнити чи ні запит України на запровадження тимчасових заходів. Рішення буде остаточним і обов'язковим для виконання всіма сторонами.

Як відомо, 7 березня на слуханнях в Гаазі представники Росії заявили, що бойовики нібито знайшли зброю в шахтах Донбасу, а не отримують її на постійній основі з Росії.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme