Росія не форсуватиме виконання "Мінська найближчі сім місяців, - Пайфер

Нинішня тактика Росії щодо виконання Мінських угод не змінюватиметься у найближчі сім місяців, поки у Європі триватимуть численні політичні події, що можуть зіграти на руку Путіну

Таку думку висловив колишній посол США в Україні, експерт американського аналітичного центру Brookings Institution Стівен Пайфер у статті для European Leadership Network, передає Depo.ua.

"Складно буде побачити, що політика Росії щодо України та "Мінська-2" значним чином зміниться у період від сьогодні до жовтня", - написав екс-посол.

За прогнозами Пайфера, ймовірно, що президент Росії очікує з боку Європи та США сприятливих обставин протягом наступних семи місяців, що не змусять Росію "йти на поступки".

Зокрема, за словами екс-посла, Путін може "тішити себе надією", що президент США Дональд Трамп здійснить спроби встановити відносини з Росією, попри її "страшенно погану поведінку".

Водночас Росія може скористатися змінами, що очікують на Європейський Союз у зв'язку з початком переговорів щодо виходу з блоку Великої Британії, а також майбутніми виборами в Нідерландах, Франції та Німеччині.

На думку Пайфера, ситуація в Нідерландах може зіграти на руку Москві через лідерські позиції ультраправої партії, очільник якої розглядає можливість виходу країни з Євросоюзу. Водночас однією з лідерів передвиборчої агітації у Франції є Марін Ле Пен, яка обіцяла Путіну визнати анексію Криму та брала позику для своєї партії у московському банку. Позитивними для Росії можуть виявитися й вибори в Німеччині, що можуть завадити нинішньому канцлеру Ангелі Меркель піти на четвертий термін, а Росія "хоче її відходу від справ".

"Для того, хто сидить у Кремлі, ці обставини передбачають значний виграш, навіть якщо деякі з них мають малі шанси на успіх", - пише Пайфер.

Однак, як зазначив політик, наразі немає реальної альтернативи "Мінську-2" на столі переговорів. Якби Україна відмовилася від Мінського процесу, це знищило б основу для санкцій ЄС проти Росії.

Автор резюмує, що загалом виклав "похмурий прогноз для перспектив миру на Донбасі".

"Розчарування українців зрозуміле, однак Київ не має іншого вибору, окрім як дотримуватися угоди", - констатував Пайфер.

Нагадаємо, в січні Міжнародний суд ООН оприлюднив заяву, в якій Україна звинувачує Росію у системному фінансуванні терористичної діяльності, а також просить визнати державу-агресора відповідальною у порушенні конвенцій ООН.

6 березня завершився перший день слухань в Міжнародному суді ООН в Гаазі справи "Україна проти Росії", на яких Україна представляє докази злочинів Росії.

Спочатку суд розглядає клопотання України про заборону Росії чинити злочини на Донбасі та в Криму, рішення з цього питання може бути за 1-2 місяці.

Міністр юстиції України Павло Петренко прогнозує, що цей суд може затягнутися на 5-7 років.

Згідно з даними ООН, у січні-лютому 2017 року кількість загиблих і поранених серед мирного населення внаслідок війни на Донбасі подвоїлася порівняно з попередніми двома місяцями.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme