Рідним Сенцова розповідають про переговори щодо його звільнення

Політики розповідають сестрі українського режисера Олега Сенцова, що переговори з Росією про його звільнення тривають

Про це розповіла двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан в коментарі "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

"Наскільки я знаю, ведуться якісь переговори, але я в них участі не беру і не знаю їх суті, не знаю подробиць. Політики кажуть: "Ми працюємо над цим". Це їхня улюблена фраза", – розповіла Каплан.

"Усі суди в Росії ми програли, і за фактом зараз дійсно нічого не відбувається. Справа комунікована в ЄСПЛ, але скільки вона там ще пролежить до розгляду, ніхто точно сказати не може", – відзначає вона.

Каплан повідомила деякі подробиці тюремного ув'язнення, та як Сенцов підтримує зв'язок з родиною:

"У Олега нічого цікавого не відбувається. Година на день – прогулянки, пише сценарії, і це все його життя на даний момент. Від побачень Олег відмовився, пояснивши це тим, що йому так простіше морально триматися. Він бачив інших ув'язнених після побачень з сім'єю, і як ті впадали в депресію. Тому на побачення до нього в Якутськ ще ніхто не їздив. Бувають рідкісні-рідкісні листи і рідкісні-рідкісні дзвінки, так ось і підтримуємо зв'язок".

Видання відзначає, що напередодні в Празі відбулася прем'єра документального фільму Аскольда Курова "Процес" про долю українського кінорежисера, засудженого в Росії.

"Звичайно, самі кінематографісти, об'єктивно кажучи, витягнути Олега не зможуть, але вони зможуть донести до політиків, які реально можуть впливати на ситуацію, інформацію. Доля Олега зараз виключно в руках політиків. Я сподіваюся, що той самий фільм Аскольда Курова, інші акції якось допоможуть донести потрібну інформацію до людей, які здатні змінити ситуацію", - зазначила Каплан.

Також про переговори розповів адвокат Сенцова Дмитро Дінзе розповів "Радіо Свобода".

Переговори щодо звільнення українського режисера Олега Сенцова, засудженого на Росії на 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі, йдуть.

Крім того, Сенцов не отримує листи, відправлені йому з-за кордону.

"Наскільки я знаю, листи, які йому надсилають, до нього не доходять. Вони, як я дізнався від співробітників колонії, пересилаються до Москви, і там люструються... Фактично він перебуває в ізоляції. За ним спостерігають з Москви і відповідні умови утримання йому створюють, щоб від нього нічого не йшло і до нього нічого не надходило. Вирішуються якісь побутові питання – посилки приходять речові, продуктові, але листи з-за кордону, листи з України до нього не доходять", – розповів Дінзе .

За його словами, контактувати з Сенцовим може лише один журналіст з місцевого інтернет-видання, що також є членом Суспільно-спостережної комісії Якутії.

"Він до Олега періодично їздить і, відповідно, з ним веде якісь розмови, відстежує умови його утримання. Місцевого адвоката для цього наймати не має жодного сенсу", – резюмує адвокат.

Нагадаємо, що Росія продовжує утримувати понад сорок українських політв'язнів. Серед них: заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, журналіст Станіслав Клих, лідер Української національної асамблеї Микола Карпюк, режисер Олег Сенцов, громадський діяч Олександр Кольченко та інші.

Український режисер Олег Сенцов засуджений російським судом за сфальсифікованим обвинуваченням до 20 років колонії суворого режиму і нині відбуває термін в Якутську.

У жовтні 2016 року Мін'юст Росії відмовив Україні в передачі Сенцова та Кольченка.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme