Раді пропонують знизити пенсійний вік для багатодітних матерів

Верховній Раді пропонують усунути протиріччя у законодавстві стосовно виходу на пенсію багатодітної матері або батька і надати можливість отримувати пенсію з 55 років жінкам, які народили щонайменше трьох дітей і мають стаж роботи 20 років

Про це йдеться на сайті українського парламенту, передає Depo.ua.

Відповідні зміни передбачає законопроект № 6167 про внесення змін до деяких законів України про приведення у відповідність законів України щодо зменшення пенсійного віку багатодітним матерям з метою підвищення народжуваності. Автори документу - нардепи від "Опоблоку" Тетяна Бахтєєва та Ігор Шурма, а також депутати від БПП Віталій Чепинога та Іван Рибак.

Зазначається, що наразі закони щодо виходу на пенсію багатодітних батьків містять суперечності. Щоб їх усунути, пропонують ввести такі норми: "Жінки, які народили трьох або чотирьох дітей і виховали їх до 14-річного віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми".

Якщо дитина не досягла відповідного віку, а багатодітній матері виповнилося 55 років, вона може звернутися за призначенням дострокової пенсії.

Згідно з документом, пенсії за особливі заслуги перед Україною мають встановлюватися матерям, які народили трьох і більше дітей та виховали їх до 14-річного віку, та жінкам, які народили та виховали до 6-річного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законом порядку. Якщо у разі смерті матері чи позбавлення її батьківських прав виховував дітей батько, право на пенсію за особливі заслуги надається йому.

Нагадаємо, 9 лютого представник МВФ Джеррі Райс заявив, що Фонд вважає підвищення пенсійного віку або стажу одним зі способів проведення пенсійної реформи в Україні.

Проте у Кабміні УКраїни спростували заяви про наміри підвищити пенсійний вік для українців.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme