Польща хоче відкласти голосування за президента Євроради, - Ващиковський

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що польська делегація на саміті ЄС, який розпочинається 9 березня, наполягатиме на тому, аби голосування за голову Європейської ради відбулося пізніше

За словами глави польської дипломатії, Дональд Туск, який претендує на другий термін, має бути обраний на пост глави Європейської ради так само, як це було, коли він став головою Євроради вперше, передає Depo.ua з посиланням на TVN24.

Він нагадав, що в Брюсселі прем'єр-міністр Беата Шидло, яка в четвер матиме численні зустрічі з представниками держав-членів ЄС, наполягатиме на тому, щоб відтермінувати голосування по кандидатурі на голову Європейської ради.

На думку Ващиковського, "немає необхідності сьогодні вибирати в такому поспіху".

"Ми будемо робити все, щоб цього голосування не було (9 березня, як прогнозується. – Ред.)", - зазначив він.

"Ми інформуватимемо наших партнерів, що весь саміт під загрозою, якщо вони проштовхнуть голосування сьогодні", - підкреслив глава МЗС.

Проте глава польської дипломатії зазначив, що інформація про те, що Польща може не підписати підсумки саміту в разі обрання Туска, не відповідає дійсності.

Він додав, що польська делегація також наполягатиме на тому, що кандидатом не може бути людина, яка "ангажована в політичні суперечки у своїй країні" (мається на увазі Дональд Туск, який є представником нині опозиційної "Громадянської платформи". – Ред.).

Ващиковський також вкотре підкреслив, що підтримку польського уряду має Яцек Саріуш-Вольський, на обранні якого, попри низьку підтримку, наразі наполягатиме уряд Шидло.

Нагадаємо, що Туск як представник Європейської ради неодноразово критикував Польщу за реформи, які послабили Конституційний Суд і централізували контроль за державними ЗМІ. Польський уряд відкидає критику з Брюсселя як втручання у внутрішні справи країни.

Дональд Туск є президентом Європейської Ради з 1 грудня 2014 року, його повноваження закінчуються в кінці травня.

На саміті ЄС 9-10 березня 2017 року буде вирішено, чи залишиться він ще на один термін. До висунення кандидатури Саріуша-Вольського Туск був єдиним офіційним претендентом на цю посаду, однак ще кілька днів тому у Варшаві заявили про те, що не підтримають чинного голову Євроради.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme