Фріланд звинуватила Росію у брехні про її діда-"нациста"

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд звинуватила Росію в тому, що та поширює дезінформацію про її покійного діда українського походження, який нібито співпрацював з нацистами в окупованій Польщі

З моменту її призначення на посаду голови МЗС Канада, через Інтернет за допомогою пропутінських сайтів, таких як Russian Insider та the New Cold War, були поширені статті про сімейну історію Фріланд, повідомляє Depo.ua з посиланням на The Washington Post.

"Типова стаття в Consortium News, під назвою "Нацистський скелет в сімейній шафі" стверджує, що дід по лінії матері Фріланд, Михайло Хом'як, очолював українську газету, яка поширювала нацистську пропаганду в окупованому німцями Кракові в 40-х роках", - йдеться у матеріалі.

Видання пише, що Хом'як емігрував до Канади після війни, де став активним членом української громади в провінції Альберта і де пізніше народилася Фріланд. Він помер в 1984 році.

У відповідь на питання про ці повідомлення, Фріланд припустила, що це лише зусилля, прикладені Росією для дезінформації.

"Я не думаю, що це секрет. Американські офіційні особи публічно заявили, і навіть Ангела Меркель публічно говорила, що були спроби з боку Росії з дестабілізації західних демократій, і я думаю, що не варто дивуватися, якщо ці зусилля були використані проти Канади", - наголосила вона.

Представник посольства РФ в Оттаві Кирило Калінін заявив Washington Post, що не може ні підтвердити, ні спростувати ці повідомлення.

Як повідомляє видання, Фріланд, яка вільно володіє російською мовою і колись очолювала московське бюро Financial Times, вже давно має напружені відносини з російським урядом "через її активну підтримку України та її книжки, що викривають вплив російських олігархів".

Так, три роки тому Фріланд заборонили в'їзд до Росії разом з десятком інших відомих канадців у відповідь на санкції, запроваджені Канадою після анексії Росією Криму. Однак після її нового призначення Москва заявила, що не перегляне рішення про заборону на в'їзд.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme