Кому в Україні адресована брехня Кремля у Гаазі

Росія супроводжує свої недолугі відбріхування у Міжнародному суді ООН купою інформаційних "зрад" і "страшилок", які вкидаються у західні та українські ЗМІ

Політичний оглядач
Кому в Україні адресована брехня Кремля…

Інтерес російських ЗМІ до виступу представників МЗС РФ на слуханнях у Міжнародному суді ООН був незначним. Росіянам навіть не розповіли казочку про те, що бойовики з Донбасу знайшли зброю в шахтах. А офіційний ТАСС у вівторок обмежився лише трьома повідомленнями з Гааги: довести, що "Бук" збив пасажирського літака рейсу МН 17 навмисно, неможливо, Росія до ситуації на Донбасі стосунку немає, і взагалі – Київ звернувся не до того суду. Натомість росіян нагодували повідомленням про те, що Слідком РФ установив прізвище українського військового, який у 2014 році наказав атакувати "Точкою-У" Ровеньки. Історія про цю "Точку-У", як про "розіп'ятого хлопчика", від початку до кінця висмоктана з пальця, проте в якості фігового листка для прикриття слабкості російської позиції в Гаазі згодилася.

На відміну від сусіда-агресора у нас доповіді російських чуркіних в суді перебили навіть арешт Романа Насірова. Квінтесенцією нашої позиції можна вважати заклик заступниці міністра закордонних справ Олени Зеркаль: "Більшість з того, що ми почуємо, буде для нас не новим, але від того не менш важким - бо складно терпіти маніпуляції і перекручування, на яких нині будується уся політика Росії щодо України. І нормальною реакцією було би - не дивитись й ігнорувати. Але нам ще більше потрібна ваша увага. Потрібно уважно стежити і спростовувати усі маніпуляції. Спростовувати тут і зараз. Для себе і для ваших друзів".

Також варто зазначити оперативну реакцію Мінінформполітики. Там викрили одразу кілька побрехеньок російських доповідачів: конфлікт на Донбасі є внутрішньо українським, а не російською агресією, міжнародні слідчі не хочуть враховувати російських доказів по збитому Боїнгу, зброї та військових з РФ на Донбасі немає, Україна не дотримується Мінська і так далі. І не лише викрили, але й обґрунтували, чому Росія бреше. Будемо сподіватися, що так само вправно Мінінформполітики діятиме й протягом усього судового процесу. Й спростовуватиме путінську пропаганду не лише у вітчизняних медіа, а й в західних. Адже російські представники в суді "женуть біса", сподіваючись на резонанс саме в європейській пресі. Як підмітила пані Зеркаль, те, що надали росіяни, не можна назвати доказами – це просто презентація з Lenta.ru й інших пов'язаних з Кремлем джерел. "Гібридам" потрібно сіяти сумнів. Тому всі ці рогачови і колодкіни, яких відрядили до суду, плодитимуть конспірологічні фейки й далі.

Подібна реакція представників Росії була очікуваною, - коли нема чого сказати, там просто все ставлять з ніг на голову. Але, як виявилося, в Україні вистачає різного роду знавців, які також сумніваються в рішенні Міжнародного суду ООН. Вони не повторюють слово в слово тези кремлівських пропагандистів, але проводять вигідну Москві лінію, що цей суд нам нічого не дасть. Мовляв, даремна трата часу – судитимемося довго, а результат потрібен вже сьогодні. Є й такі, хто в контексті процесу в Гаазі звинувачує українську владу у… небажанні виграти суд. Подібний абсурд, зокрема, розганяють ініціатори блокади ОРДЛО.

А ще – активізувалися розмови на кшталт "ми втрачаємо окупований Донбас". І в разі, якщо суд в Гаазі прийме проміжне рішення на користь України, Росія може зважитися на визнання цих територій. Чи, навіть, приєднати їх до РФ з наступною ескалацією військового конфлікту. Це – типовий приклад інформаційного вкиду не лише з метою залякати українців, але й продемонструвати нам і світові, що Росія здатна підвищувати ставки навіть за умови міжнародної ізоляції. Хоча, насправді, це не так, адже попри певні тертя, на Заході існує консенсус щодо продовження санкцій. І, за потреби, їх посилення. Тому окремим вітчизняним ЗМІ й експертам нарешті час відмовитися від ролі корисних ідіотів Кремля.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme