Десять речей, використання яких прискорює кінець світу

Те, від чого варто відмовитись від використання у побуті заради екології 

Такі звичні для нашого побуту речі нас же й убивають, забруднюючи планету. До такого висновку прийшли журналісти CNN, дослідивши перелік речей, вплив від яких може стати фатальним для Землі, передає Depo.Вінниця.

Косметика з пластиковими мікрогранулами

Багато виробників зубної пасти додають у свою продукцію пластикові мікрогранули. Це одне з найбільших джерел пластика, яке щорічно потрапляє в Світовий океан в обсягах, що досягають 8 мільйонів тонн. Попадання пластикових гранул в океан має жахливі наслідки для живої природи і морської екології. Вони не розкладаються і не вловлюються фільтрами. Також ці мікроскопічні шкідники також містяться в різних гелях для душу і скрабах.

Одноразові вологі серветки

Одноразові вологі серветки - дуже популярний засіб гігієни. Часто на упаковках можна побачити, що їх можна спускати в унітаз, але у вологих серветках міститься пластик, і вони не розчиняються так добре, як папір. Коли їх змивають в каналізацію, вони можуть стати причиною засмічення очисних споруд і у величезній кількості виносяться на берег на громадських пляжах.

Чайні пакетики

Традиційні паперові чайні пакетики містять пластикові елементи, але виробники все більше використовують нові формули на основі нейлону або поліетилентерефталату. Вважається, що в пластикових чайних пакетиках якість заварки краще, але вони не піддаються біорозпаду і є побоювання, що вони виділяють у ґрунт небезпечні токсини.

Одноразові батарейки

Батарейки, як правило, містять отруйний коктейль зі шкідливих для екології елементів, включаючи кадмій, свинець і ртуть, які просочуються в грунт і підземні джерела і викликають небезпечне забруднення навколишнього середовища. Якщо їх спалювати, важкі метали потрапляють у повітря, що може негативно позначатися на здоров'ї людей.

Пластикові пакети

Пластикові пакети - один з найбільш шкідливих джерел щоденного забруднення навколишнього середовища. За деякими оцінками, щороку викидається до одного трильйона пакетів і вони виявляються в водоймах, заповнюють сміттєві звалища і виділяють отруйні хімічні сполуки при спалюванні.

Одноразові палички для їжі

Китайські палички для їжі одноразового використання залишають Азію без лісів. За даними Грінпісу, щороку майже 4 мільйони дерев приноситься в жертву, щоб зробити 57 мільярдів пар паличок.

Кавові капсули

Кавові капсули - джерело смачної кави в домашніх умовах за відносно невеликі гроші. Не дивно, що кавомашини капсульного типу стали такими популярними. Але розплачуватись за це доведеться дорого, оскільки пластикові та алюмінієві капсули складно переробляти. Щороку мільярди відпрацьованих кавових капсул опиняються на звалищі. Нещодавно в німецькому місті Гамбург ввели заборону на використання кавових капсул в громадських закладах.

Мило з триклозаном

Багато марок мила для рук містять сумнівний компонент триклозан, який пов'язують з деякими важкими захворюваннями. Також відомо, що він викликає рак у мишей. Крім того, триклозан неймовірно стійкий і може не розчинятися при санітарній обробці води. Це означає, що він потрапляє в океан і знищує бактерії, що лежать в основі харчового ланцюжка.

Залишки гормональних контрацептивів

З'являється все більше свідчень того, що гормональні контрацептиви впливають на популяцію риб в океані. Згідно з дослідженнями, деякі види втратили здатність до відтворення через ендокринні деструктори, що вплинуло на популяцію і на харчовий ланцюжок в цілому. Припиняти використовувати контрацептиви, звичайно, не варто, однак, якщо вам необхідно викинути їх, не зливайте їх, будь ласка, в каналізацію.

Пакувальні матеріали з полістиролу

Одноразову упаковку складно уявити без матеріалів на основі полістиролу, однак він не підлягає біорозпаду і його важко переробляти. В результаті він опиняється на звалищах, засмічує ліси і отруює маленькі види тварин.

Одноразові станки для гоління

Дешеве гоління дорого обходиться через виробництва сталі, яке вимагає великих витрат вугілля і пластику, а також використання великої кількості води. Лише в США щорічно викидається до двох мільярдів одноразових станків для гоління. Заради збереження екології краще використовувати сучасні електробритви або станки багаторазового використання.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Вінниця

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme