Чому у Києві не вдалася зрада зі смогом

Як і у попередніх випадках так званий смог став наслідком банального туману

Чому у Києві не вдалася зрада зі смогом…

Зрада про смог почала накручуватися ще напередодні ввечері, 8 березня. На ранок ситуація кращою не стала, адже на столичних вулицях нічого не було видно вже за якихось 100 метрів.

У мерії Києва одразу заявили, що усе це – звичайна метеорологічна димка. Мовляв, усьому виною є густий туман та практично повна відсутність вітру.

Киян навіть намагалися заспокоїти, що димка зникне, як тільки покращаться погодні умови і зміниться інтенсивність руху повітря.

А от еколог Володимир Борейко ні про яку димку й чути не хоче. У коментарі Depo.Київ він заявив, що Київ накрив звичайнісінький смог.

"Смог – це туман та забруднене повітря. Коли немає туману, то усі забруднені часточки, що знаходяться у повітрі, опадають на землю. А коли є туман, то він затримує забруднені часточки і не дає їм можливості впасти на землю", - каже еколог.

Крім цього, він наводить вражаючу статистику, що 80% забруднення повітря – це вихлопи автомобільних газів.

Ще 15% забруднень, на думку Володимира Борейка, дають ТЕЦ, які розміщені у Києві, а також сміттєспалювальний завод.

І от коли у місті є сприятлива погода для туману, то усі кияни і бачать за вікном смог.

Втім, багато мешканців столиці також припускали, що димка чи смог у місті могли бути через загоряння полів навколо Києва. Днями горіла суха трава, наприклад, на полях поблизу Ірпеня та Калинівки.

За словами Володимира Борейка, спалення сухостою також забруднює повітря, але все ж на смог це не надто впливає.

До того ж у Держслужбі з надзвичайних ситуацій на Київщині запевняють, що по усій області немає жодної серйозної пожежі, яка б тягнула на "організацію" смогу.

У свою чергу заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк розповідає, що смог напередодні ввечері був і у Василькові.

"Мені навіть стало цікаво чи то туман, чи – смог через пожежі якісь? Подивився на сайтах, які за супутником відслідковують усі пожежі на планеті, але навколо Києва немає жодних пожеж. Фотознімки з космосу зроблені за допомогою апаратури НАСА", - каже Василюк.

На його думку, смог у столиці і на Київщині є наслідком густого туману, мовляв, складова диму від ймовірних пожеж у цьому тумані дуже мала.

Тому можна зробити висновок, що увесь цей смог над Києвом викликаний лише природніми явищами, а саме – погодними.

Всі новини Києва читайте на Depo.Київ

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme