Чому Лукашенку примарились "майдануті відморозки"

Білоруський лідер відчуває, що його система входить в точку смертельної загрози, в якій російський режим та білоруський народ стають для Лукашенка однаково небезпечними

Тарас Паньо
Журналіст відділу міжнародної політики
Чому Лукашенку примарились "майдануті ві…

Виступи президента Білорусі зазвичай, дуже охоче цитує преса. "Бацька" любить і вміє працювати на публіку. Не стала винятком і сьогоднішня нарада з актуальних питань розвитку Білорусі, яка цілком сподівано стала театром одного актора.

Білоруський президент провів щось на кшталт публічного сеансу психоаналізу, розказавши про свої страхи і стреси. Які, вочевидь, стосуються двох головних загроз існуванню Лукашенка.

Перша загроза – це Кремль, який не просто припиняє дотацію білоруської економіки, а потроху переходить до політики економічного тиску на "братню" державу. В першу чергу – за допомогою добряче затупленого в сутичках з Європою, але все ще цілком придатного для шантажу країни "газового меча".

"Медведєв повинен розуміти, що якщо ми будемо платити (за газ – ред.), як у Європі, то є дещо за що йому теж доведеться заплатити. І ціна буде неймовірно вищою, ніж ціна на природний газ", - погрожує Лукашенко, зрозумівши, що дешевого російського газу, який допомагав підтримувати на плаву білоруську економіку, більше не буде. А політичний союз з Росією, схоже, зведеться до втрати елементів політичноо суверенітету – без якихось особливих економічних бонусів на обмін.

"Якщо ми будуємо наш союз, то у наших людей і підприємств, у бізнесу повинні бути рівні умови на цьому ринку. Все, ми більше нічого не хочемо. Якщо хтось із розумників там думає, що нас можна постійно нахиляти і ставити на коліна, цього не буде", - констатує білоруський президент. Дуже добре розуміючи що для "рівних умов" білоруських і російських бізнесменів потрібна одна-єдина річ. Білоруська автономна республіка у складі Російської Федерації – з губернатором Лукашенком, а не президентом Лукашенком. Чи й без нього. Це вже як там відповідальні товариші в Кремлі вирішать. Але до цього варіанту Лукашенко не готовий – і, схоже, ніколи не буде готовий.

Проте не тільки можливим тиском з боку Кремля стурбований білоруський президент. Не менше він боїться і "майдану". Якого, звичайно, "в Білорусі не буде". Бо "навіть передумов для цього немає". Але не зважаючи на відсутність передумов, "майданутих" Лукашенко збирається "витягати, як родзинки з булки". Інакше – "проллється кров", і "тоді вже буде біда".

Абстрагувавшись від подальших роздумів білоруського президента стосовно того, хто і в кого стріляв у Києві, можемо констатувати простий факт – Лукашенко ненавидить Кремль і боїться революції. Особливого шарму ситуації додає той факт, що ці два фактори взаємопов'язані. Чим жорсткіше тисне Росія на білоруську економіку, тим більшим є шанс соціального вибуху в Білорусі. І чим активніше протестують білоруси, тим більша спокуса в Путіна поманіпулювати "бацькою", під яким захитався трон.

Який буде наслідок цього розхитування, і що в результаті отримає Росія – додаткову провінцію чи іще один фронт, сказати наразі не може ніхто. Але підгодовувати режим Лукашенка з Москви більше не будуть, і за останні півроку це стало очевидним.

За ці ж півроку матеріали про Білорусь – якої б сфери вони не торкались, і журналісти якої б країни їх не писали – якось навдивовижу наповнені словом "грань". "Білорусь на грані Майдану". "Режим Лукашенка на грані катастрофи". "Білорусь і Росія – дружба на грані війни". "Білоруські пенсіонери на грані злиднів".

Всі відчувають, що наявна модель існування білоруської держави вичерпала себе. Верхи хочуть, але не можуть, низи – не хочуть, і, здається ,скоро не зможуть, а поряд – Росія, в якої є свої плани. До кінця ювілейного, сотого року від відомого перевороту часу залишилось чимало.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme