UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

"Чи спиш, чи чуєш, брате Луже? Хортице! сестро?": Як на Запоріжжі Кобзаря вшановували

Сотні людей у містах і селищах Запорізької області сьогодні, 9 березня, відзначали 203-тю річницю з дня народження Тараса Шевченка

"Чи спиш, чи чуєш, брате Луже? Хортице!…

Про це повідомляє портал Depo.Запоріжжя.

Учасники урочистостей вчергове намагалися охопити і осмислити масштаб постаті Великого сина українського народу - мислителя, митця, борця за Україну.

В обласному центрі згадували про те, що ім'я Шевченка - невід'ємне від Запоріжжя, Хортиці, Дніпра. Адже Великий Кобзар присвятив нашому краю десятки своїх творів, де оспівував Запорозьку січ, легендарну Хортицю, Великий Луг. Біля погруддя Кобзаря у Шевченківському районі Запоріжжя погруддя Кобзаря у Шевченківському районі Запоріжжя слухали та заново осмислювали пісні на вірші Тараса Шевченка.

У виступах зазначалося, що ім'я Кобзаря стало символом не тільки нашого народу, а й цілої епохи людства.

Звісно ж, вшановували Кобзаря і співробітники Національного заповідника Хортиця. Молодий Тарас ходив славетного запорізького острова і неодноразово згадував Хортицюя, Січ, Великий Луг у своїй творчості.

"А чи не тут, сидячи на старовинних скелях, він занотував собі рядки для безсмертного Заповіту?

Щоб лани широкополі,

І Дніпро, і кручі

Було видно, було чути,

Як реве ревучий.

Як відомо, ревучий реве у порогах біля Хортиці", - припускає співробітник Хортиці, запорізький кіборг В'ячеслав Зайцев.

В Енергодарі поета вшановували на площі перед Палацем культури "Сучасник", де поставлений йому пам'ятник. Урочистий захід "Палахкотить, як свічка, праведна душа Кобзаря" зібрав десятки енергодарців. Говорили про те, що з творчістю Шевченка пов'язані кращі традиції української літератури і що у кожній українській родині обов'язково має бути дві книги – Біблія і Кобзар.

У Мелітополі з 203-м днем народження Тараса Григоровича вітали музичним мітингом. Біля пам'ятника видатного кобзаря була представлена театральна вистава, яку підготував творчий колектив відділу культури ДК ім. Т.Г.Шевченко. Також лунали тут і вірші видатного поета. На останок, ансабль "Джерело" продемонстрував музичні композиції саме на вірші кобзаря.

У Бердянську згадували Шевченка-художника. Працівники Художнього музею представили лекцію-презентацію про його образотворче мистецтво.

У селищі Велика Білозерка відбувся літературний флешмоб "Читаємо Шевченка разом". Усі бажаючі, а це і дошкільнята, і учні загальноосвітніх навчальних закладів, і працівники закладів освіти та культури району декламували уривки з творів Кобзаря.

А мешканці Гуляйполя завжди пам'ятатимуть про цьогорічне вшанування Великого Кобзаря. Адже саме сьогодні у місті урочисто відкрили пам'ятник Тарасові Шевченку. Повстав він на місці декомунізовпаного Леніна.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme