Бої під Докучаєвськом. Чи готують ЗСУ весняну кампанію (КАРТА)

Позиційні бої з використанням великокаліберної артилерії без просування вперед, а також підтягування бойовиками резервів, укріплення позицій можуть свідчити про підготовку до військової кампанії

Бої під Докучаєвськом. Чи готують ЗСУ ве…

Ситуація у зоні АТО останніми днями напружена, але стабільна. Ворог обстрілює наші позиції з 82-мм і 120-мм мінометів, 122-мм артилерії, стрілецької зброї, гранатометів. Наші відповідають також. Бої ведуться як під Авдіївкою, Спартаком і в районі Ясинуватського блок-посту, так і на трасі Бахмутка, під Попасною, Докучаєвськом та окупованими Пікузами на маріупольському напрямку.

Ось трошки офіційних даних від прес-центру АТО.

Вчора, за повідомленнями жителів окупованого Докучаєвська, близько 22:00 тривав бій у районі Оленівки. Фіксувалися вихідні залпи артилерії з кулеметними чергами та прильоти у відповідь, схожі на мінометний вогонь.

Ситуація під Докучаєвськом взагалі досить цікава. Оскільки, тут ЗСУ вже давно створили плацдарм для наступу.

Щоб розуміти ситуацію, варто трошки повернутися в минуле. У 2016-му ЗСУ створили передумови до звільнення міста, яке за "Мінськом-1" має бути під українським прапором.

У березні 2016-го бійцями 72-ї бригади були взяті під контроль висоти під Докучаєвськом. Згодом вони просунулася ще далі вперед і взяли місто у напівкільце. А у квітні 14-та бригада висунулася у напрямку Оленівки, де майже впритул підійшла до селища Ясне.

31-го жовтня українські війська помітно активізувались у цьому районі і за підсумками боїв 7 листопада терористи втратили контроль над територією міської промзони, яка розташованою на західній околиці Докучаєвська. У зоні контролю опинилася ділянка траси Маріуполь-Донецьк.

Щодо промзони, то після минулорічного наступу і зайняття її нашими бійцями, свіжої інформації щодо присутності там чи відходу армійців із нашої сторони не надходило. Терористи ж стверджують, що промзона і природний відвал поблизу неї під їхнім контролем.

Але за останні два місяці угруповання військ терористів у Докучаєвську суттєво підсилилося.

У січні бойовики перекинули сюди підкріплення у вигляді двох батарей 122-мм артилерії (8 одиниць 122-мм гаубиць Д-3030А), мінометної батареї (3-4 одиниці 120-мм мінометів). Підсилилася і мотострілецька рота – 7-8 ББМ (БМП-12, пара МТ-ЛБ, а також 80-ма додатковими бойовиками.

Ще місяць тому розпочалися бої у зеленці поблизу Оленівки із використанням терористами 120-мм мінометів. Загалом тактика бойовиків була направлена на те, щоб відтіснити наші сили від Ясного та висоти 227.9. Також терористи за підтримки 120-мм мінометної батареї, БМП-1 і БМП-2 обстрілювали позиції ЗСУ у Степовому, Смілому і селищі Тарамчук, яке досі є вразливим. Оскільки, наші позиції поблизу Тарамчука розташовані по суті в степу.

Наприкінці лютого, за даними "Інформаційного спротиву", відзначалося ущільнення бойових порядків російсько-терористичних військ на ділянці Ясне – Оленівка. У проміжку між Докучаєвськом і Оленівкою окупанти таємно розгорнули додаткову тактичну групу масштабу посиленої роти. За лісосмугою і в ній за залізною дорогою між Ясним і висотою 227.9 спостерігався активний рух відразу декількох груп бойовиків (по 18-20 чол. Та кількох одиниць ББМ – зафіксовано 4 БМП і МТ-ЛБ).

Окрім цього, за даними "Інформаційного спротиву", в останні дні зі сторони Стили ворог висунув на Докучаєвськ до 7 одиниць ББМ (БМП-1 і БРМ-1К). З цього ж напрямку спостерігалося перекидання боєприпасів Камазами.

Також, не варто забувати, що ще наприкінці 2015-го року бойовики розгортали у районі Оленівки новий підрозділ, який зайняв рубіж між Олександрівкою та Оленівкою.

Днями з'явилася досить цікава інформація. Її озвучив сепаратист Ігор Стрєлков. Мовляв, ЗСУ просуваються у "сірій зоні" під Оленівкою та Докучаєвськом. Окрім цього терористи розповсюдили інформацію про бої з використанням бронетехніки у районі між Олександрівкою та Оленівкою. І у цьому нібито і є логіка, оскільки прорвавши оборону ворога на цій ділянці, ЗСУ змогли б вийти до південних околиць Донецька у районі селища Кременець.

Проте, з нашого боку інформація наразі не підтверджується. Втім, у випадку продовження повзучого наступу, існує й інший варіант розвитку подій на цьому напрямку. Хочу уточнити, що дана інформація - виключно припущення того, як можуть розгортатися події.

На фоні боїв під Оленівкою, які слугують відволікаючим маневром, 1-а танкова бригада може зробити ривок у відкритому степу, залишаючи Докучаєвськ за спиною, прориваючись до Старобешево із виходом на Старобешевську ТЕС. Такий маневр призвів би до паніки у рядах бойовиків.

Проте, звичайно, перспективною виглядає спроба прориву лінії Оленівка-Олександрівка і вихід до Кременця. Втім, ще раз варто зазначити, що це виключно припущення. Яке рішення прийматиме командування залишається під питанням.

Докучаєвськ за "Мінськом-1" має бути нашим. Тому, навіть у випадку наступу, Україна не порушує мінські домовленості, які і без того сумнівно працюють.

Більше новин про події в Україні та світі на Depo.ua
 

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme